Home

Achtergrond

Michael Kester

Dienende topman.

Functie: Algemeen directeur Syngenta Benelux
Nevenfuncties: Directielid dagelijks bestuur Nefyto, directielid algemeen bestuur Plantum
Geboortejaar: 1955

Michael Kester is als algemeen directeur van Syngenta Benelux verantwoordelijk voor onderzoek en ontwikkeling, en voor de productie en afzet van zaad en gewas­beschermingsmiddelen in de Benelux. Voor Syngenta was 2015 een veelbewogen jaar. Het bedrijf werd agressief benaderd voor een overname door concurrent Monsanto en wist de Amerikanen pas na een slepend gevecht op afstand te houden. De topman van het Zwitserse bedrijf vertrok. Kester, die eerder voor Syngenta hoge posten bekleedde in onder meer Duitsland, Argentinië en Japan, ziet zichzelf niet als opvolger.

Kwekersrecht en octrooirecht in balans

In Nederland realiseerde Syngenta heel behoorlijke resultaten. Het International Licensing Platform dat Kester in 2014 mede hielp oprichten moet nog tot volle wasdom komen. Het platform is bedoeld om het kwekersrecht en octrooirecht via afspraken over royalty’s enigszins in balans te brengen. Het aantal leden groeide in 2015, maar Monsanto weigerde als enige grote speler mee te doen.

De vraag is hoe Syngenta er volgend jaar uitziet. Er is interesse van het Chinese ChemChina en opnieuw van Monsanto, terwijl er ook geruchten zijn over een samengaan met DuPont/Pioneer.

Of registreer je om te kunnen reageren.