Home

Achtergrond 1735 x bekeken

Koers Agco duikelt, hoop gloort voor JBS

Het aandeel Agco maakte deze week een flinke duikeling. Het Amerikaanse mechanisatiebedrijf achter onder meer Fendt, Massey Ferguson en Valtra heeft door druk op boereninkomens last van tegenvallende verkopen, maar ook dalende wisselkoersen in belangrijke afzetgebieden.

Deze week kwamen de zorgen tot uiting in een serie rapporten van analisten. Analisten van de bank Barclays verlaagden hun koersdoel van $45 naar $44. Oftewel, tot ruim onder de slotkoers van woensdag ($45,5). Dat is ook ver beneden de top van 2015 ($53). RBC Capital verlaagde het koersdoel van $49 naar $46. Alleen Deutsche Bank uitte zich deze week optimistisch over Agco. De Duitsers adviseren niet langer het aandeel te verkopen, maar vast te houden.

Aandeel JBS stabiliseert

Na enkele weken van forse dalingen, stabiliseert het aandeel JBS. Het vleesbedrijf is samen met onder meer voormalige sojakoning José Carlos Bumlai en een serie 'nationale kampioenen' onderdeel van een groot corruptieschandaal. Het vleesconcern uit Sao Paulo groeide de afgelopen 10 jaar in een waanzinnig tempo. Bij alle grote overnames voorzag staatsbank BNDES het bedrijf van leningen.

JBS kan boetes tegemoet zien

Dat de leningen zacht waren en vooral gericht op het vermeende nationale belang en niet per se gericht op een maximaal rendement, was altijd duidelijk. Maar nu blijkt dat BNDES bij bepaalde transacties wel erg veel geld verloor en rijst de vraag hoe close het management van BNDES en JBS eigenlijk waren. JBS kan hoge boetes krijgen en uitgesloten worden van staatskredieten.

Fundamenten JBS lijken stevig

Ter relativering: de koers van JBS lag een jaar geleden op ongeveer hetzelfde niveau en de fundamenten van JBS lijken stevig. Het bedrijf rapporteerde dit jaar recordwinsten en bracht de schuldenberg terug tot het laagste niveau sinds 8 jaar. Omdat het vleesconcern meer dan 80 procent van haar omzet in dollars realiseert en de Braziliaanse real flink in waarde is gedaald, zwemt het bedrijf in cash. Pijnlijk dus om desondanks in een paar weken een kwart van je beurswaarde te verliezen.

Bekijk het verloop van de aandelenkoers van JBS en andere bedrijven in de Beursindex Boerderij via Boerderij Op Maat

Of registreer je om te kunnen reageren.