Home

Achtergrond

Joost Korte

Nederlander dichtbij het Brusselse vuur.

Functie: Plaatsvervangend directeur-generaal landbouw en plattelandsontwikkeling
Nevenfunctie: Auteur van verschillende publicaties over Europees recht
Geboortejaar: 1958

Joost Korte is één van de hoogst genoteerde en dus invloedrijkste topambtenaren in Brussel. Korte is in Europese beleidskringen een veteraan. Voordat Korte plaatsvervangend directeur-generaal voor landbouw en plattelandszaken werd, had de jurist dezelfde functie bij het directoraat-generaal voor uitbreiding van de EU en weer daarvoor was hij onder meer verantwoordelijk voor de relaties tussen de Europese Commissie en de Europese Raad en het hoofd van het kabinet van de Eurocommissaris voor regionaal beleid.

Nederlanders op hoge posten

Korte begon zijn Brusselse loopbaan in 1991 ook ‘op landbouw’. Zijn relatie met Eurocommissaris Phil Hogan is goed. Korte dient Nederland officieel niet, maar verloochent zijn afkomst evenmin.

Velen hadden verwacht dat Korte gepromoveerd zou worden tot directeur-generaal. Het gebeurde niet, wat wellicht te maken heeft met het grote aantal Nederlanders op hoge posten in de EU: Alexander Italianer werd in 2015 aangesteld als secretaris-generaal van de Commissie, Frans Timmermans werd door Politico uitgeroepen als machtigste Eurocommissaris en tot Spaanse frustratie is Jeroen Dijsselbloem de facto minister van financiën van de Eurogroep.

Of registreer je om te kunnen reageren.