Home

Achtergrond

Johan Vollenbroek

Boerenzoon op de barricade voor schone lucht.

Functie: Oprichter en mede-eigenaar van adviesbureau Mobilisation for the Environment (MOB).
Geboortejaar: 1950

Onder veehouders is adviesbureau MOB uit Nijmegen niet populair, zeker niet onder veehouders die uitbreidingsplannen hebben. Als ze ambitieuze plannen hebben, is de kans groot dat ze geboren Achterhoeker Johan Vollenbroek met adviesbureau MOB op hun weg vinden. Het eindigt regelmatig bij een ontmoeting in de rechtszaal.

In het belang van het milieu

In zekere zin is MOB te vergelijken met de vroegere Vereniging Milieu-offensief (VMO), maar Vollenbroek speelt het net een beetje anders. Vollenbroek zegt te handelen in het belang van het milieu en concentreert zich sterk op gevolgen van bedrijfsactiviteiten voor de luchtkwaliteit. VMO pakte veebedrijven breder aan, vooral op de Veluwe en in de Gelderse Vallei en leek ook uit een soort rancune te handelen. MOB lijkt zakelijker, werkt landelijk en pakt naast veebedrijven ook energiebedrijven en raffinaderijen aan.

Boeren die met MOB te maken krijgen, zal het waarschijnlijk een worst wezen. Zij zien Vollenbroek met zijn adviesbureau als lastposten, die aangespannen zaken vaak winnen. Wat ertoe leidt dat boeren hun plannen moeten aanpassen of intrekken.

Of registreer je om te kunnen reageren.