Home

Achtergrond 1664 x bekeken

Jan Anker

Scherpe kaashandelaar met haast.

Functie: CEO A-ware Food Group
Geboortejaar: 1975

Voor kaashandelaar Jan Anker was 2015 een bijzonder jaar: de nieuwe fabriek in Heerenveen kwam in productie en geeft de onderneming een stabiele basisaanvoer. Wel in een lastig zuiveljaar. Voor velen zou het wel even genoeg zijn geweest, maar Anker zag meer kansen. Een laatste, nadrukkelijke poging tot samenwerking met coöperatie DOC Kaas liep echter spaak. De Hoogeveners wilden zich niet meer laten losrukken van droompartner DMK.

A-ware moet nu elders extra kaas inkopen.

Van kaashandel in Lopik naar miljardenbedrijf

In enkele jaren tijd wist Anker zijn kaashandel in Lopik uit te bouwen tot een miljardenbedrijf, dankzij overnames, fusies en nieuwbouw. Mede dankzij een sterk team van managers dat Anker om zich heen verzamelde. Naast de kaasfabriek in Heerenveen, is er een bedrijf voor verse zuivel in Coevorden, een roomfabriek in België en een nieuw kantoor plus distributiecentrum en pakhuis in Almere.

Ook de overname van aardappeltransporteur Butter kwam rond. Daarmee is Anker nu de grootste vervoerder in aardappelland en aanpalende sectoren, zo hij dat al niet was met AB Texel.

De gevestigde ­bedrijven vinden het niet altijd leuk wat Anker doet, hij trekt zijn eigen plan. Komt de nood aan de man, dan kan hij terugvallen op strategisch partner Fonterra, maar die heeft het nu zelf niet gemakkelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.