Home

Achtergrond

Helma Lodders

Wel of geen landbouwregisseuse?

Functie: Tweede Kamerlid VVD
Geboortejaar: 1968

De liberale Helma Lodders houdt van een ferme inzet. Zij kan zich profileren tegenover coalitiepartner PvdA, omdat er veel landbouwonderwerpen zijn waarover geen coalitieafspraken zijn gemaakt. Ze kan er met gestrekt been ingaan, om op het laatste moment toch te kiezen voor het politieke compromis – desnoods met een aantekening dat de VVD het liever anders had gewild. Bij de debatten over de grondgebonden groei van de melkveehouderij probeerde ze de ruimte voor de innoverende en uitbreidende melkveehouders zo groot mogelijk te houden. Maximale inzet op mestverwerking, zo mogelijk ook zonder grond, was haar
devies.

Ondernemerschap en ruimte voor ondernemerschap

Van haar hoeft de landbouw zich in omvang niet te beperken: “Wij vinden dat een ondernemer zelf kan kiezen: een gezinsbedrijf, een wat groter bedrijf of anderszins. De VVD staat voor ondernemerschap en ruimte voor ondernemerschap.”

Haar wordt als vertegenwoordiger van de grootste politieke fractie extra verantwoordelijkheid toegemeten. Ze zou, zeggen anderen, de regie moeten nemen in het landbouwdebat. Ze neemt die regie, vindt ze zelf.
Al blijkt dat niet bij alle debatten.

Of registreer je om te kunnen reageren.