Home

Achtergrond 1744 x bekeken

Hans Huijbers

Schipper in roerig vaarwater

Functie: voorzitter ZLTO
Nevenfuncties: vice-voorzitter en lid db LTO Nederland, voorzitter NCB Ontwikkeling, vice-voorzitter Raad van Commissarissen Vion, lid Raad van Toezicht Has Den Bosch
Geboortejaar: 1959

ZLTO-voorzitter Hans Huijbers spreekt wellicht van de hele AgriTop 50 het beste de taal die boeren vaak kenmerkt. Banken? Die rekenen teveel rente. Vijfhonderd miljoen euro extra voor boeren in de hele EU? Huijbers is boos en vindt het bedrag ‘peanuts’.

Huijbers loodste de ZLTO in 2015 naar wat rustiger vaarwater. De organisatie richtte zich noodgedwongen op een verdere ontwikkeling van betaalde diensten. In hoeverre de ZLTO de strijd op deze volle markt moet winnen, is onduidelijk. Als het de ZLTO lukt de organisatie om te vormen, is dat een knap staaltje werk. Als het plan faalt, zijn de consequenties groot.

Vion

Hetzelfde geldt voor Vion, het vleesconcern dat eigendom is van Vion. Het bedrijf zegt op de goede weg te zijn, maar of dat staat voor zwarte cijfers, is onduidelijk. Als Vion blijft bloeden, moet de ZLTO het langer zonder Vion-dividend stellen en haar ambities bijstellen.

Huijbers had ook in 2015 geen gelukkige hand in het selecteren van topmanagement. Vion-topman Michiel Herkemij, beoogd redder, taaide na precies één jaar al af. Het is voor Huijbers te hopen dat Francis Kint het langer volhoudt.

Of registreer je om te kunnen reageren.