Home

Achtergrond 2105 x bekeken

Grondleggers 2015: terug in de tijd

Boerderij zet tot het nieuwe jaar alle hoogtepunten van 2015 voor u op een rij. Vandaag: het beste uit de rubriek 'Grondleggers' van het afgelopen jaar. In hun jeugd was het meeste werk nog handwerk.

Toen ze zelf boer werden, gingen ze specialiseren, uitbreiden en mechaniseren. Ze werden zo de grondleggers van de huidige agrarische bedrijfsvoering.

'We waren zuinig, en leden zo geen armoe'

Het melken gebeurde bij kaarslicht. Toen er jaren later elektrisch licht kwam, hield Hermina de Groot in het begin een hand voor haar ogen, zo fel vond ze het: "De eerste keer dat we elektrische lampjes in de kerstboom hadden, dacht ik dat de boel in brand stond, zoveel licht kwam ervan af."
Lees het hele artikel op boerderij100jaar.nl

'Melkrobot is 50 jaar te laat uitgevonden'

De ouderlijke boerderij van Anton Bakker stond in het Gelderse Barneveld. Het bedrijf was voor een groot deel zelfvoorzienend. "We verbouwden zelf haver, rogge, voederbieten en aardappelen. Alles was handwerk en we hadden een werkpaard. Halverwege de jaren vijftig kwam de eerste trekker."
Lees het hele artikel

Grondleggers 2015: terug in de tijd

 

'Bessen zijn de teelt van de toekomst'

De tarweteelt was onderdeel van het gemengde bedrijf dat de ouders van Rob Schrijnwerkers vroeger hadden. Dat omvatte 30 hectare akkerbouw, 25 hectare grasland, 2,5 hectare hoogstamfruit, 25 fokzeugen, 22 melkkoeien en 100 kippen. Een vrij aanzienlijke omvang voor de jaren veertig.
Lees het hele artikel

Grondleggers 2015: terug in de tijd

 

Dit artikel is onderdeel van de rubriek Grondleggers. Meedoen of iemand opgeven? Schrijf naar postbus 4, 7000 BA, Doetinchem of mail margreet.welink@reedbusiness.nl.

Paula Pfauth

Of registreer je om te kunnen reageren.