Home

Achtergrond

Gert Jan de Geus

Koning kunstmest.

Functie: CEO OCI
Geboortejaar: 1963

Gert Jan de Geus is als CEO van OCI de baas van de grootste kunstmestfabrikant van Nederland. OCI is na Yara de grootste Europese speler op de markt voor stikstofkunstmest. Nog net binnen 2015 heeft de Europese Commissie toestemming verleend voor een fusie van OCI en CF Industries. Laatstgenoemde, een Amerikaans bedrijf, is in het proces leidend en zal naar verwachting binnen het fusiebedrijf de meeste bestuurders leveren. Het is dus de vraag hoeveel invloed De Geus straks nog heeft op het nieuwe hoofdkwartier in Londen.

Unilever

De Geus is sinds 2008 in dienst bij OCI. Daarvoor werkte De Geus in diverse managementfuncties bij Unilever. Zijn aanstelling in oktober 2014 betekende een breuk met het verleden. Zijn voorgangers waren afkomstig uit DSM, dat haar kunstmestbedrijf verkocht aan een Egyptisch conglomeraat, welke vervolgens van de oude DSM-divisie het wereldwijde hoofdkwartier maakte.

In 2015 werkte OCI in een lastige markt, met druk op prijzen en agressieve concurrenten. Een brand leidde tot een stevige productiebeperking.

Of registreer je om te kunnen reageren.