Home

Achtergrond 981 x bekeken

ECB-beleid en groeiende status van Chinese renminbi

Volgens de Nederlandsche Bank (DNB) heeft de Europese Centrale Bank (ECB) vorige week een verstandig besluit genomen, door de maandelijkse opkoop van leningen (QE) niet verder te laten toenemen. Dat stelt divisiedirecteur Job Swank van DNB.

De ECB besloot het bedrag, waarvoor maandelijks leningen worden gekocht bij financiële instellingen, te handhaven op €60 miljard. Volgens Swank is de liquiditeitssteun die nu wordt verleend al groot. Swank zei dat in een toelichting op nieuwe DNB-ramingen voor de Nederlandse economie.

Rusland zoekt alternatieve financieringsbronnen

Kort nadat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) besloot om de Chinese renminbi tot een wereldvaluta op te waarderen, heeft Rusland besloten geld te lenen in Chinese valuta. Het zou voor het eerst zijn dat de Russische overheid op deze manier geld leent, volgens de Financial Times. Rusland zoekt naar alternatieve financieringsbronnen, nu het Westen geen geld meer mag lenen vanwege de sancties.

Symbolische waarde

De $1 miljard die in renminbi wordt geleend is niet zo veel, in verhouding tot de $32 miljard schuld die Rusland in het buitenland heeft staan. In vergelijking met de totale staatsschuld van zo'n $160 miljard is het al helemaal niet veel. De symbolische waarde is aanzienlijk groter. Rusland wil minder afhankelijk zijn van dollarleningen.

Of registreer je om te kunnen reageren.