Home

Achtergrond

Carla Dik-Faber

Pittige parlementariër die geen klus laat liggen.

Functie: Tweede Kamerlid ChristenUnie
Geboortejaar: 1971

Het opinieweekblad Vrij Nederland riep Carla Dik-Faber uit tot meest productieve Kamerlid. Van de 150 parlementariërs wist ze met moties, amendementen en vragen het meest te bereiken. Dik-Faber is niet het meest opvallende Kamerlid voor de ChristenUnie, maar wordt binnen en buiten de Kamer getypeerd als een harde werker, die op veel dossiers tegelijkertijd actief is.

Meer ruimte voor boer

Ze komt als landbouwwoordvoerder voor haar partij op voor de gezinsbedrijven en heeft uitdrukkelijk zorg voor de leefomgeving. De boer moet de ruimte hebben om te produceren. “Liever meer ruimte voor een boer, dan 130 rijden op de snelweg.” Bij de behandeling van het Programma Aanpak Stikstof zorgde zij ervoor dat belangen van voedselproductie niet automatisch het onderspit delven tegenover het algemene belang van de automobiliteit.

Ze bepleitte een zogenoemde integrale afweging en voldoende ontwikkelingsruimte voor boeren. Voedsel is haar passie, voedselverspilling een doorn in haar oog. Ze laat in het parlement geen moment voorbij de voedselverspilling aan de kaak te stellen. Ze kreeg steun voor haar pleidooi om de steun voor jonge boeren niet geheel aan de provincies over te laten. Ze bepleit – samen met collega’s van andere partijen – een eerlijkere verdeling van de marges in de voedselketen. Boeren verdienen een betere positie.

Of registreer je om te kunnen reageren.