Home

Achtergrond 2 reacties

Boerenprotest Oekraïne moet privéjacht veiligstellen

In Oekraïne gaan de boeren protesterend en al wegen blokkerend het oude jaar uit. Het is omdat de landbouw een belangrijk belastingvoordeel dreigt kwijt te raken. De regering heeft namelijk besloten om de btw-vrijstelling voor de landbouw op te heffen.

De boeren vrezen daar een grote schade van, vooral voor de export. Dat kunnen ze er zeker niet bij hebben nu ze door de oorlog met Rusland toch al zo'n moeite hebben met exporteren. Rusland, ooit hun grootste afzetmarkt, is dicht.

Verlies van €725 miljoen per jaar

Verlies van de btw-vrijstelling kost de Oekraïense landbouw naar schatting zo'n 19 miljard grivni. Omgerekend staat dat nu voor zo'n €725 miljoen op jaarbasis. Volgens sommige berichten profiteren voor de pluimveesector en graanteelt ervan.

Superrijke landbouwmagnaten profiteren

Het Internationale Monetaire Fonds juicht afschaffing van de vrijstelling af, en Oekraïense onderzoeksjournalisten hebben uitgezocht dat dit voor de boeren zelf toch weinig uitmaakt. Punt is volgens hen namelijk dat het grootste deel van het belastingvoordeel, plus het resultaat van ander creatief boekhouden, in de zakken van een klein groepje superrijke landbouwmagnaten vloeit. Die hebben zich onder de vorige regimes in Oekraïne een goede positie verschaft, dichtbij de overheidstrog in Kiev. Die positie proberen ze nu uit alle macht te behouden. Dat gebeurt door het zeker stellen van invloedrijke posten in onder meer de landbouwcommissie van de Rada, het Oekraïense parlement, en door hun werknemers de straat op te sturen, met trekkers en ander landbouwmaterieel.

Met duur jacht over Middellandse Zee

Ondertussen leven de landbouwmagnaten er goed van. Ze schaffen zich dure jachten aan (waar Duitse werven van profiteren), waarmee ze rondkruisen op de Middellandse Zee, leggen aan in de nabijheid van eigen optrekjes die ze hebben laten neerzetten en rijden rond in dure Duitse auto's. Een van de voorbeelden van zulke mensen is Joeri Kosjoek, de grote man achter Mironovski Chleboproduct (mhp.com.ua). Tot 2014 verkeerde hij dichtbij de machthebbers in Kiev, maar moest toen het veld ruimen. Zonder dat dit hem veel schade opleverde, overigens. Hij nam volgens de berichten zo'm €65 miljoen aan compensatie mee.

Productielocatie van Mironovski Chleboproduct. Foto: MHP
Productielocatie van Mironovski Chleboproduct. Foto: MHP

Paleisjes en Porches

De man liet zich in de voorbije jaren onder meer twee luxe superjachten bouwen: een met een waarde van zo'n €140 miljoen tot €160 miljoen, die hij 'Aas' noemt, en een kleiner exemplaar, van €15 miljoen tot €20 miljoen, die hij 'Jongetje' noemt. Vervolgens zijn er paleisjes en Porsches. Dit hebben Oekraïense journalisten althans achterhaald (met documenten bij de hand).

Protesterende boeren gestuurd door hun bazen

De boeren die in Oekraïne de straat op gaan, hebben hier doorgaans geen weet van. Ze worden gestuurd door hun bazen, die zich bij dit soort protesten niet laten zien. Zij hebben andere zorgen aan het hoofd.

Foto:ANP
Foto:ANP

Laatste reacties

  • a.zantinge1

    Deze man heeft van de EU toestemming gekregen om jaarlijks 35000 ton verse borstkappen uit Oekraine in Nederland te verwerken en te verkopen. Superplofkip van dubieuze oorsprong en produktie, leve de vrije markt, en graag nog wat extra strenge eisen aan onze boerem aub, anders verdient Kosjoek niet genoeg

  • agpros

    ........juicht afschaffing......... af ??????

Of registreer je om te kunnen reageren.