Home

Achtergrond 1066 x bekeken 2 reacties

2016 kan beter uitpakken voor Britse boer

Het zal niet als een verrassing komen dat de winstgevendheid ook in de Britse landbouw in het bijna afgelopen jaar lager is uitgevallen dan in 2014.

Hoewel de productie in de meeste sectoren hoger lag, kwamen de marktprijzen daarentegen veelal flink lager uit. De vooruitzichten voor het nieuwe jaar zijn echter iets rooskleuriger, vooral omdat veel boeren en tuinders zich inmiddels hebben ingesteld op het lagere prijsniveau.

Pond duurder

Dat schrijft het agrarische adviesbureau Anderson in zijn jaarlijkse Outlook 2016. Voor de boeren en tuinders in Groot-Brittannië is de situatie de laatste tijd verder verslechterd doordat het pond duurder is geworden tegenover de euro. Vorig jaar was het pond gemiddeld €1,24  waard, dit jaar is dat opgelopen naar €1,37. ''Dat maakt de Britse agrarische producten minder concurrerend op de EU-markt en maakt ingevoerde voedingsmiddelen tegelijkertijd goedkoper'', aldus Anderson.

€24,2 miljard schuld

Britse boeren hebben in totaal voor £17,5 miljard, momenteel €24,2 miljard, aan schulden uitstaan, vermeldt de Outlook verder. Dat is 9% meer dan een jaar geleden. Die toename komt door hoge investeringen in de vaak broodnodige vernieuwing van het bedrijf. Dit vindt Anderson positief, maar komt daarnaast ook doordat veel boeren, met name in de melkveehouderij, de bank nodig hadden om de eindjes aan elkaar te knopen.

Schulden lopen op

Op basis van de nu bekende jaarcijfers van boeren zal de schuldenlast het komende met zeker €1,4 miljard tot €3 miljard gaan toenemen. ''Als dat nodig is om verliezen op korte termijn op te vangen, dan leidt dat tot hogere kosten voor de boer. Het is daarbij van cruciaal belang dat boeren die zich meer in de schulden moeten steken een goed inzicht hebben in het reilen en zeilen van hun bedrijf en een gedetailleerd bedrijfsplan op tafel kunnen leggen.'' Omdat het schuldenniveau vergeleken bij andere Europese landen toch nog laag is, verwacht het bureau niet dat een verhoging van het rentepeil ernstige gevolgen zal hebben.

Mogelijke uittreding uit EU

Anderson gaat ook uitgebreid in op Brexit, de mogelijke uittreding uit de EU die de komende maanden als een schaduw boven Groot-Brittannië en zeker de landbouw daar zal hangen. Het bureau berekent dat de Britse boeren over de periode 2010 tot en met 2014 in totaal €18,3 miljard aan directe toeslagsteun hebben ontvangen. Die steun zal bij uittreden direct wegvallen en hooguit worden vervangen door een veel beperkter subsidie van de eigen overheid.

Vrije markt

Net zo belangrijk, of eigenlijk nog belangrijker, is wat de vrije handel met de rest van de Europese Unie opbrengt. In 2014 bedroeg de agrarische export €2,2 miljard, waarvan 80% naar de EU-buren ging. ''Nog nooit eerder is een lidstaat uit de EU gestapt. We weten dus niet wat dat allemaal betekent, maar zeker is wel dat de handel met de rest van de Unie een stuk moeilijker zal worden.''

Laatste reacties

 • alco1

  Vermeld wordt dat de directe steun 18.3 miljard bedraagt.
  Maar wat er ingelegd moet worden wordt niet bekend gemaakt, is dat om geen slapende honden wakker te maken?
  En waardoor is zeker dat de handel binnen de EU moeilijker zal worden?

  De EU is een noodzaak voor veiligheid e.d. maar op landbouwgebied is het alleen maar gericht dat ontwikkelde landen inleveren aan de opkomende landen.
  Deze landen moeten zich zelf presenteren ipv. verwende kinderen te creëren.

 • oorspronkelijk

  wie niet kan samenwerken mist het sociale gevoel.Een elftal is succesvol als team
  kracht wordt geput uit samen doelen stellen.
  populisme is de doodsteek.
  tegen economische vluchtelingen zijn- maar niet bereid ook in de voedselproductie te investeren
  dan gaan ze in verwegistan niet op wachten en komen hierheen.
  wereld economie is verder kijken dan bedrijfsontwikkeling in N.L.
  na 1945 ZIJN WIJ GEHOLPEN DOOR MARSHAL HULP
  ook de rente subsidie in 70er jaren was een onderdeel.
  sociaal zijn is ook delen en dat voorkomt oorlogen

Of registreer je om te kunnen reageren.