Home

Achtergrond

Trekkerbouwers zien beurskoers stijgen

Het aandeel John Deere heeft dit jaar flink ingeleverd, maar krabbelde deze week op. Dat was niet te wijten aan goede kwartaalcijfers.

De Amerikaanse trekkerbouwer maakte deze week bekend dat de winst het afgelopen kwartaal bijna is gehalveerd. De omzet daalde met een kwart tot $6,7 miljard. De oorzaak hiervan ligt bij lage graanprijzen, die maken dat boeren voorzichtiger zijn geworden met investeren.

Slechte cijfers vielen toch mee

Het bedrijf verkoopt minder machines en dan nog tegen een lagere prijs. Maar volgens van agribusiness-aandelen zijn al langer op de hoogte van de lage landbouwprijzen en John Deere gaf al eerder een winstwaarschuwing af. Beleggers lieten het aandeel blijkbaar in aanloop naar de cijfers al verder dalen dan strikt noodzakelijk. De cijfers vielen de beleggers mee en het aandeel van John Deere steeg ten opzichte van vorige week 7 procent.

Agco en Case New Holland liften mee met John Deere

Ook concurrenten Agco en Case New Holland ondervinden op de beurs steun van de meevallende Deere-cijfers. Het aandeel van John Deere staat wel nog altijd 10 procent lager dan bij aanvang van het jaar. Daarmee scoort het bedrijf beter dan Case New Holland, maar minder goed dan Agco.

Agco heeft minder last van malaise in de Amerika's

Agco is eigenaar van Massey Ferguson, Fendt en Valtra en won ten opzichte van 1 januari zelfs terrein op de beurs. Wellicht komt dat deels door de enorme malaise in de Amerika's, waar John Deere en Case New Holland traditioneel sterker aanwezig zijn dan het meer Europese Agco.

Tyson zet meer kip af

Meevallende cijfers verklaren ook waarom het aandeel Tyson Foods omhoog schoot. Het bedrijf maakte wat betreft de verkoop van rundvlees een teleurstellend kwartaal mee, maar dit effect is ruimschoots gecompenseerd door een sterker dan verwachte afzet van kip. Het bedrijf uit Arkansas lijkt minder last te hebben van de grote uitbraak van vogelgriep in de Verenigde Staten dan voorheen. Beleggers putten ook hoop uit de mededeling van Tyson dat de overname van worstenmaker Hillshire Brands meer kostenbesparingen op gaan leveren dan verwacht.

Bekijk het prijsverloop van de aandelenkoers van Agco en andere bedrijven in de Beursindex Boerderij via Boerderij Op Maat

Of registreer je om te kunnen reageren.