Home

Achtergrond

'Syngenta en DuPont onderzoeken fusie'

Syngenta en DuPont onderzoeken de mogelijkheid tot een fusie van de landbouwactiviteiten. Dat meldt The Wall Street Journal op basis van anonieme bronnen. Een samengaan zou een enorme schokgolf kunnen betekenen voor de wereldwijde markt voor zaden en gewasbeschermingsmiddelen.

Syngenta sloeg met succes Monsanto van zich af, maar volgens een artikel van het toonaangevende The Wall Street Journal onderzoekt de Zwitserse producent van zaden en gewasbeschermingsmiddelen nu een mogelijke fusie met de landbouwdivisie van DuPont, een breed georiënteerde chemiereus uit de Amerikaanse staat Delaware.

De hele business kijkt naar deals nu boereninkomens door lage gewasprijzen dalen en druk zetten op prijzen die toeleveranciers rekenen.

Met middelen nummer één

DuPont maakt gewasbeschermingsmiddelen en is eigenaar van zaadveredelaar Pioneer. Een eventuele fusie zou een ongekende marktmacht op de middelenmarkt kunnen veroorzaken. Syngenta is met een omzet van $11,8 miljard wereldwijd marktleider met gewasbeschermingsmiddelen. DuPont is met een omzet van $3,7 miljard een subtopper. Samen zouden de bedrijven 27 procent van de wereldwijde markt voor pesticiden beheersen.

Middelenmarkt geen gemakkelijke

De combinatie zal afstand nemen van de huidige nummer twee, Bayer CropScience, dat vorig jaar $11,1 miljard klokte. Andere concurrentie blijft nu al miljarden achter bij Syngenta en Bayer CropScience. De middelenmarkt is geen gemakkelijke: bedrijven moeten steeds meer investeringen doen om nieuwe werkzame stoffen als basis voor producten te vinden. Vervolgens is het ook steeds lastiger om een nieuw middel toegelaten te krijgen door Europese autoriteiten.

Een bedreiging voor Monsanto

Een combinatie zou ook Monsanto's vrijwel ongenaakbare positie in de zaadveredeling kunnen bedreigen. Syngenta is met een omzet van $3,1 miljard nu de derde grootste zaadveredelaar na Monsanto en Pioneer. Laatstgenoemde tekende vorig jaar voor een zadenomzet van $7,6 miljard. In theorie zou de combinatie in de zadenwereld even groot worden als Monsanto. Syngenta en DuPont zouden in de maismarkt een sterke positie krijgen.

Hoofdkantoor in Zwitserland fiscaal interessant

De vraag is of een eventueel samengaan op gelijke basis zal gebeuren. Het lijkt waarschijnlijk dat Syngenta de 'lead' krijgt. De totale omzet van Syngenta is duidelijk groter en ook de winst van DuPont bleef vorig jaar achter.

Bovendien is een hoofdkantoor in Zwitserland fiscaal interessanter dan een hoofdkantoor in de VS. Syngenta zelf ontstond uit diverse fusies van Europese bedrijven en koos om fiscale redenen destijds voor Zwitserland.

Mededingingsvraagtekens

Het lijkt onvermijdelijk dat bepaalde activiteiten moeten worden afgestoten, als Syngenta en DuPont samengaan. DuPont beheerst nu al meer dan 30 procent van de Amerikaanse markt voor maiszaad en sojazaad.

Overigens gaan er ook geruchten dat DuPont praat met het eveneens Amerikaanse Dow Agrosciences, dat in elk geval mededingingstechnisch eenvoudiger is voor te stellen. De topman van Dow Chemical (het moederbedrijf van Dow Agrosciences), Andrew Liveris, vatte recent het gemoed in de sector als volgt samen: "Iedereen praat met iedereen".

Of registreer je om te kunnen reageren.