Home

Achtergrond 1 reactielaatste update:5 mrt 2016

Sanering asbestdaken binnen 8 jaar moeilijk

Staleigenaren, asbestsaneerders, belangenbehartigers, rijk, provincies en gemeenten moeten alle zeilen bijzetten om ervoor te zorgen dat alle asbestdaken voor 2024 zijn gesaneerd.

Dat bleek woensdag tijdens een hoorzitting van de Tweede Kamer over het aangekondigde verbod op asbestdaken.

Daken legaal aangelegd

De Kamercommissie voor Infrastructuur en Milieu hoorde gisteren 15 deskundigen, onder wie oud-Kamerlid Remi Poppe (SP), vertegenwoordigers van LTO Nederland, de provincies Overijssel en Limburg en vertegenwoordigers van asbestverwijderende bedrijven. Oud-parlementariër Poppe heeft in de Tweede Kamer lang getrokken aan het asbestdossier. Hij zei gisteren dat de kosten van de sanering van de asbestdaken op landbouwbedrijven niet alleen aan de boeren kan worden overgelaten. "Zij hebben die daken immers geheel legaal aangelegd."

Consequenties voor de verzekerbaarheid

Vorig staatssecretaris Wilma Mansveld heeft aangekondigd dat asbestdaken per 2024 worden verboden. Wie niet in overtreding wil zijn, zal voor die datum het asbestdak verwijderd moeten hebben. Het verbod heeft ook consequenties voor de verzekerbaarheid van de gebouwen. Verzekeraars hebben al aangegeven dat gebouwen met asbestdaken na 2024 niet langer verzekerbaar zijn.

Problemen bij sanering

Ruud Hoosemans van LTO Nederland zegt dat boeren tegen tal van praktische en juridische problemen aanlopen bij de sanering van asbestdaken. "De boer krijgt 4 ministeries en 5 inspecties op zijn dak. Waarom is er niet één landelijk bedrijf dat asbestdaken saneert en waarom is er niet één inspectie? En waarom kun je asbest niet gratis storten? Waarom moet je 4 weken wachten op een akkoord om een dak te saneren? En waarom heeft een boer een bouwvergunning nodig als hij een asbestdak van 58 millimeter vervangt door een ander dak van 64 dikte?"

Tijdens de hoorzitting bleven de vragen van Hoosemans onbeantwoord.  De Kamer praat later met staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrasstructuur en Milieu) over de asbestsanering.

Eén reactie

  • fietskip

    Als de boer simpelweg het geld niet heeft zal er niets gebeuren. Per slotte wist de overheid al lang voor dat het verboden werd dat het slecht was. De overheid heeft hier dus ook een verantwoordelijkheid. En niet een kleine subsidie maar een degelijke verantwoordelijkheid. De boeren moeten de laatste tijd toch al constant blijven investeren met die emotie politiek van den-haag.

Of registreer je om te kunnen reageren.