Home

Achtergrond

Rente en eurokoers dalen verder

De rente is deze week verder gedaald. Het Euribor-rentetarief met een looptijd van 3 maanden sloot woensdag af op een koers van -0,104%.

De interbancaire rente wordt vaak gebruikt als referentie bij leningen. Banken die lenen, krijgen als ze onderling lenen dus een heel klein beetje geld toe. Bedrijven betalen bovenop de Euribor opslagen.

Rente blijft op lange termijn laag

Voor de langere termijn lijkt de rente laag te blijven. De beleidsrente van de Europese Centrale Bank ligt op 0% en voorzitter Mario Draghi speculeert openlijk op een nieuwe ronde met 'kwantitatieve verruiming', een mooie term voor verlaging van de beleidsrente en/of het aankopen van problematisch schuldpapier om landen of bedrijven te ontlasten.

Hogere rente VS drukt waarde euro

Vaak wordt voor de renteverwachting gekeken naar de 10-jaars staatsobligaties. In de eurozone liggen rentes heel laag. Duitsland en Nederland betaalden donderdagochtend respectievelijk 0,47 en 0,64%. Omdat in de Verenigde Staten de rente vermoedelijk wordt verhoogd, daalt de waarde van de euro. Woensdag sloot de 'eenheidsmunt' de dag af op de laagste koers sinds april dit jaar: $1,0586.

Of registreer je om te kunnen reageren.