Home

Achtergrond

Rente daalt verder en verder

De rente lijkt nog verder te gaan dalen, terwijl de euro wel eens duidelijk aan waarde kan inleveren. Dat laatste is goed voor de export.

De rente kan verder omlaag, nu de kans steeds groter lijkt dat de Europese Centrale Bank (ECB) in december de rente verder zal verlagen van 0,05 naar 0%. Daarmee kunnen banken vrijwel gratis lenen bij de ECB en dus hopelijk meer uitlenen aan bedrijven en particulieren.

Euribor richting -0,1%

Het Euribor-rentetarief met een looptijd van 3 maanden beweegt onder de druk van speculaties langzaam naar -0,1% en kan volgens banken nog wel verder zakken naar -0,2%. De Euribor-rente is vaak referentie bij leningen en geeft de rentes die een serie banken elkaar berekenen weer. Krediet zal dus niet snel duurder worden, maar van geld toe krijgen is geen sprake. Banken zetten opslagen boven de rente en ze betrekken niet alleen geld van andere banken.

Zorgen over traag herstel economie eurozone

De ECB is bezorgd over het trage herstel van de economie in de eurozone. De economie groeit nog maar nauwelijks, ondanks recordlage rentes, een sterk verzwakte euro die de export helpt en lage olieprijzen. Omdat de Amerikaanse centrale bank vanwege de sterkere Amerikaanse groei vrijwel zeker de rente zal verhogen, zal de waarde van de euro verder afnemen. Donderdagochtend lag de koers bijna op $1,06.

Of registreer je om te kunnen reageren.