Home

Achtergrond 1 reactie

Olie- en gasprijs blijven laag

Begin deze week leek het er even op dat de olieprijs omhoog zou gaan als gevolg van de onrust ontstaan na de gebeurtenissen in Parijs. Die verwachte prijsstijging viel mee.

Dinsdag was Brentolie het duurst, namelijk bijna $46 per vat (159 liter). Woensdag zakte de olieprijs alweer terug naar $45 per vat. Dat is iets boven de laagst genoteerde olieprijs van dit jaar.

Grote olievoorraden

Oorzaak van de lage olieprijs is dat de olievoorraden van de Verenigde Staten voor de negende week op rij blijken te zijn gestegen. De Amerikaanse olievoorraden blijven stijgen ondanks de verminderde productie van schalieolie in het land.

Het aanbod van olie wereldwijd is enorm en blijft op de markt drukken omdat de vraag nauwelijks toeneemt. Die wereldproductie zal niet afnemen. De verwachting is dat Iran vanaf het tweede kwartaal van 2016 meer gaat produceren.

Eurokoers maakt olie minder aantrekkelijk

Marktanalisten van Essent verwachten dat de olieprijs laag blijft. Zolang de vraag naar olie niet stijgt en het aanbod niet daalt, zal er een overschot zijn en dalende prijzen. Dat de euro steeds meer aan waarde verliest, zorgt ervoor dat de olie nog minder aantrekkelijker wordt.

Kortstondige opleving gasprijs

Het koude weer van afgelopen weekend joeg de gasprijs even op. Vanaf begin deze week daalden de gasprijzen weer richting 17 cent per kuub. De temperaturen blijven deze week rond het langjarig gemiddelde hangen. Maar aan het einde van de week worden ze weer flink boven normaal voorspeld. Toch heeft dit een drukkend effect op de prijzen en de verwachting is dat de prijzen verder omlaag gaan.

Eén reactie

  • farmerbn

    Dus de kunstmestprijs ook naar beneden.

Of registreer je om te kunnen reageren.