Home

Achtergrond 1637 x bekeken

Olie- en dieselprijzen stijgen licht

Inkoopcollectief Farmers4all gaf deze week een dieselprijs af van 88 cent per liter bij een afname van minimaal 1.000 liter. Dat is een lichte prijsstijging ten opzichte van vorige week. Toen kostte de diesel 87,37 cent per liter.

De kleine stijging van de dieselprijs is het gevolg van de recente stijging van de olieprijs. Deze week liep de olieprijs namelijk weer op naar de $50 per vat (159 liter) Noordzeeolie. Dat is $1 meer per vat dan vorige week donderdag. Vanaf maandag is de koers stijgende.

Piek op $50,80

Door bewegingen in de grondstofprijzen en valutaverhoudingen vlakte de prijsbeweging de laatste dagen af. De olieprijs piekte naar $50,80 per vat (+ $2); de steenkoolprijs steeg met circa 1 dollar naar $48,5 per ton. De CO2 prijs daalde licht naar €8,5 per ton.

Zacht weer

Het milde weer en volop aanbod zorgde vanaf eind vorige week voor een daling van de TTF gasprijzen met circa 0,4 tot 0,5 cent per kuub. Dat meldt Agro-Energy. De temperaturen liggen zo'n 2 tot 4 graden boven normaal en naast goede aanvoer uit Noorwegen en Rusland varen LNG-tankers uit Qatar af en aan. Op woensdag 4 november liepen de prijzen opeens weer iets op. De grondstofprijzen, met name olie, stegen en het lage prijsniveau zorgde voor extra koopinteresse. Einde van de dag daalde de olieprijs weer, waardoor de druk op de prijzen ook weer verminderde.

OTC-prijzen elektra dalen

De OTC-prijzen voor elektra zaten ook in een neerwaartse spiraal. Ten opzichte van vorige week zijn ze met circa 0,3 tot 0,5 cent per MWh omlaag gegaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.