Home

Achtergrond 1 reactie

NFE geschokt over uitspraak Hof

De uitspraak van het Hof Den Haag die het verbieden van de nertsenhouderij toch toestaat, choqueert de NFE.

De uitspraak van het Hof Den Haag afgelopen week heeft directeur Wim Verhagen van de NFE, de Nederlandse Vereniging van Fokkers van Edelpelsdieren, onaangenaam getroffen. Dat een hoger rechtscollege op basis van dezelfde argumenten een precies tegenovergestelde uitspraak doet als de rechtbank Den Haag wil er bij hem niet in. De NFE laat het er dan ook zeker niet bij zitten.

Wat vindt u ervan dat het Hof het verbod op de pelsdierhouderij toch goedkeurt?

"Als NFE zijn we verbijsterd! We zijn echt verontwaardigd en vinden het compleet onbegrijpelijk. Bij de eerste behandeling bij de rechtbank zijn we volledig in het gelijk gesteld, om alle fronten. En nu hebben we een tweede rechtbank die 180 graden draait. Totaal een tegenovergestelde uitspraak doet die wel erg politiek getint is. Onze argumenten deden er niets toe, die werden genegeerd en niet inhoudelijk beoordeeld."

Wat is het politieke in de uitspraak?

"De argumenten die in de Kamer naar voren zijn gebracht worden feitelijk letterlijk overgenomen. Het is een rendabele sector waar veel geld verdiend wordt en de komende jaren nog veel geld verdiend zal worden en daarom hebben de mensen geen recht op schadeloosstelling. Ook een opmerking dat het zou gaan om een controversiële sector is ongepast. Dat verwacht je niet van een gerechtshof. Als een vrouw te sexy gekleed is zeggen we toch ook niet dat ze er min of meer vroeg om verkracht te worden? Er staan nog meer dubieuze opmerkingen in, zoals over ouderen die bijna met pensioen gaan. Die moeten maar doorwerken of een zaakwaarnemer of familie inzetten. Dat is een zware onderschatting van het runnen van een onderneming."

Volgens het Hof ziet het eigendomsrecht niet toe op toekomstige inkomsten en is daarom de uitspraak van de rechtbank Den Haag teruggedraaid.

"Dat is een heel merkwaardige wending, want de waarde van een eigendom is altijd gerelateerd aan de toekomstige opbrengst van elk object dat je koopt en wat je er mee mag doen in de toekomst. Het heeft geen waarde als je er niets mee mag doen. We snappen niet dat het niet meespeelt in de discussie. Daarbij wordt in de uitspraak ook nog aangegeven dat die schade wel meevalt, zodat de pelsdierhouders dat allemaal zelf wel terug kunnen verdienen."

Directeur Wim Verhagen van de NFE, de Nederlandse Vereniging van Fokkers van Edelpelsdieren.
Directeur Wim Verhagen van de NFE, de Nederlandse Vereniging van Fokkers van Edelpelsdieren. NFE

Het Hof stelt dat 11 jaar voldoende is om verliezen te compenseren.

"Daarbij ervan uitgaande dat in die 11 jaar, nu acht jaar, dat de sector volledig intact blijft. Dat getuigt van een grote naïviteit. Dat je denkt dat een sector waar 1.500 mensen in werken tot de laatste dag volledig door zal werken."

U ziet de sector na al aftakelen?

"Ja, iedereen ziet het. Als een activiteit moet stoppen en de einddatum komt eraan, dan ontstaat er een vorm van leegloop. Daardoor krijgen we ook niet de kans de nadelige gevolgen volledig te compenseren."

Hoe reageert uw achterban?

"Zijn gechoqueerd, de leden had al weinig vertrouwen in de politiek. Maar hoe het mogelijk is op basis van dezelfde feiten 180 graden te draaien is voor hen compleet onbegrijpelijk."

Maar dat is een uitspraak van het Hof, toch niet van politiek?

"Ik heb Kamerleden gesproken die het een politieke uitspraak vinden. En als directeur van de NFE zeg ik ook dat het een erg politiek getinte uitspraak is."

Wat zijn de vervolgstappen van de NFE?

"Er zijn nog twee rondes te gaan. We gaan nu eerst in cassatie. De zaak is ook bij uitstek geschikt voor cassatie, want hoe kan het dat met eenzelfde dossier zonder nieuwe argumenten van de overheid ze opeens wel in het gelijk gesteld worden?"

Maar de HR kijkt toch alleen naar de gevoerde procedures?

"Dat is een rekbaar begrip, ik ben daar zelf geen deskundige in, maar we spreken met cassatieadvocaten en dan hoor ik toch andere geluiden. Die zien mogelijkheden en zeggen dat er niet alleen naar de procedures gekeken wordt. En als het moet gaan we eventueel naar het Europese hof, dat is in ieder geval geen politiek gekleurd orgaan en kijkt meer naar de feiten."

U gaat sowieso verder procederen bij een voor u negatieve HR uitspraak?

"Geen enkele twijfel! Het is een zeer groot onrecht dat de pelsdierhouders wordt aangedaan. Die hebben de afgelopen twintig jaar onder enorme druk gestaan. Eerst van die activisten en vervolgens van de politiek. Bedrijven moesten ombouwen om aan de strengste milieu en welzijnseisen te voldoen. Bedrijven worden constant gecontroleerd en op elke slak wordt zout gelegd. De sector heeft het allemaal overleefd en nu dit. Het voelt zo onrechtvaardig!"

Hebben leden wel de tijd en energie om verder te procederen?

"Ja, ik zeg niet dat ze allemaal de eindstreep halen, maar sectorbreed gaat dat zeker wel lukken. Het is voor ons of het een of het ander. We stoppen en worden netjes gecompenseerd zoals dat hoort in een fatsoenlijke maatschappij. Of we worden met rust gelaten en gaan gewoon door. Nu geen van beide het geval is strijden we tot het laatste moment, dat zijn we verplicht aan alle ondernemers. Dit kan iedereen raken."

Wanneer kunt u voor de Hoge Raad staan?

"Men zegt dat dat ongeveer 1,5 jaar duurt. Na 3 jaar hebben we al een Hof uitspraak, en dat is heel snel. Het Europese gerechtshof kan daarna eveneens 1,5 jaar duren. Het moet ook wel snel gaan om bedrijven in ieder geval nog een kans te geven."

Eén reactie

  • vandenbrand

    het lijkt wel dat we in rusland zitten. pakten ze ook alle eigendom af. en als je er niet mee eens was werd je dood geschoten. hier nog net niet.

Of registreer je om te kunnen reageren.