Home

Achtergrond

Euro zakt naar laagste niveau sinds april

De waarde van de euro is ten opzichte van de Amerikaanse dollar gedaald tot het laagste niveau sinds april. Woensdag werd een slotkoers van $1,07 opgetekend.

De waarde van de euro is ook gedaald ten opzichte van het Britse pond, maar hier is de daling minder scherp. De daling is deels gevolg van de verwachting dat de Amerikaanse centrale bank in december de rente verhoogt.

Grote kans op renteverhoging VS

Als de 'Fed' inderdaad de rente verhoogt, stroomt geld terug naar de Verenigde Staten en zal de waarde van de dollar toenemen. De kans op een renteverhoging is groot omdat de Amerikaanse economie steeds beter draait. Voor exporteurs in de eurozone is een wat zwakkere euro goed nieuws, want het maakt hun producten voor afnemers buiten het eurogebied goedkoper en dus aantrekkelijker.

Banken verschillen van mening over ontwikkeling Euribor

De rente daalt verder. De Euribor-rente met een looptijd van 3 maanden benadert -0,08%. Banken geven elkaar bij onderlinge transacties dus geld toe. Door rente-opslagen betalen consumenten nog altijd wel gewoon voor hun leningen. ING denkt dat de Euribor-rente wel wat zal stijgen maar nog wel enkele kwartalen negatief zal blijven. ABN Amro voorziet juist een daling van de rente naar -0,15%; wat ook het gemiddelde niveau in 2016 zou worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.