Home

Achtergrond

Energieprijzen omlaag

Het KNMI verwacht dat temperaturen de komende dagen verder gaan dalen. Begin volgende week wordt nachtvorst verwacht. Het koudere weer vertaalt zich normaliter in een grotere vraag naar gas en elektriciteit, en dus ook hogere prijzen. De prijzen voor gas en elektriciteit leefden even na de voorspellingen een klein beetje op, maar zakten daarna weer weg.

In de markt is men het er niet helemaal over eens of het koude weer toch weer voor een stijging zal leiden, of dat deze verwachting al in de huidige prijs is verwerkt.

Comfortabel met huidige gasprijzen

Volgens analist Remco Wiegmink van NIFE Energieadvies is de markt comfortabel met de huidige gasprijzen, die voor levering in 2016 momenteel net boven 17 cent per kuub noteren. De uitspraak van de Hoge Raad over gasboringen in Groningen is de markt meegevallen. Men was bang dat de gaskraan veel verder zou worden dichtgedraaid. De prijs liep net voor de uitspraak op, maar is daarna juist weer gedaald.

Dagprijs elektriciteit daalt

Ook de prijs van elektriciteit lijkt verder te dalen. In een marktanalyse van energieleverancier Nuon wordt gewezen op berichten dat in België mogelijk een aantal kernreactoren opnieuw wordt opgestart. De dagprijs van elektriciteit daalt echter. Er is vooral een lagere prijs voor kolen en gas. Hierdoor kon elektriciteit tegen een lager tarief worden opgewekt. De prijs voor baseload ligt net onder €34 per MWh.

Ruime voorraad olie

De prijs voor een vat Noordzeeolie (159 liter) daalde deze week tot het laagste niveau sinds augustus, om vervolgens weer iets te stijgen. De prijs beweegt rond $43. Het aanbod van olie blijft vrij groot en de voorraden zijn ruim. De economische groei in China is bovendien teruggevallen, waardoor de vraag vanuit dit land (de op één na grootste economie ter wereld) afneemt.

Of registreer je om te kunnen reageren.