Home

Achtergrond 3 reacties

'500 varkenshouders in Nederland is voldoende'

Amsterdam - Volgens Marc Jansen, directeur van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel, zijn 500 varkenshouders genoeg om de Nederlandse consumenten van varkensvlees te voorzien.

Dat zei hij gisteravond in een debat over de toekomst van de varkenshouderij op BNR nieuwsradio. Hierbij waren ook Ingrid Jansen, voorzitter van de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV), en Uri Rosenthal, voorzitter van de regiegroep 'Vitale Varkenshouderij', aanwezig.

Productie stijgt, consumptie daalt

Jansen baseert zijn mening op het feit dat de productie op varkensbedrijven nog altijd stijgt, terwijl de consumptie van varkensvlees daalt. Ook worden varkensbedrijven steeds groter. Zodoende heeft Nederland volgens Jansen voldoende aan 500 varkenshouders die vooral voor de Nederlandse en Europese markt produceren.

Geld verdienen op wereldmarkt

In tegenstelling tot Jansen ziet Uri Rosenthal juist toekomst voor veel meer varkenshouders in Nederland, die bovendien op de wereldmarkt hun geld moeten verdienen. Hij trekt de vergelijking met de populariteit van Nederlands melkpoeder in de volksrepubliek. Een soortgelijk succesverhaal is in de varkenshouder mogelijk, volgens Rosenthal.

Export naar China geen structurele oplossing

Volgens Dick Veerman (Foodlog.nl), een andere deelnemer aan het debat, vergeet de regiegroep dat er te veel varkens zijn. "Het is logisch dat de prijs daalt", aldus Veerman. Veerman denkt dat export naar China geen structurele oplossing is. "Het huidige overschot kan prima naar China. Voor de lange termijn kan Nederland de concurrentie met Brazilië en de Verenigde Staten niet aan", vindt hij. Rosenthal bestrijdt dat: "Het Hollands varken gaat het winnen op kwaliteit", is zijn overtuiging.

'Landelijk toezichthouder eerlijke afspraken'

Jaco Geurts, woordvoerder landbouw van het CDA, liet weten perspectief te zien in een 'landelijk toezichthouder eerlijke afspraken'. Die krijgt als taak te zorgen voor een eerlijke verdeling van de marge binnen de keten. "Supermarkten hebben geen belang bij een scheidsrechter", reageert Marc Jansen. Hij verwacht dat als de winkelprijzen stijgen, de consumptie zal gaan afnemen. De directeur van het CBL vindt wel dat supermarkten meer voorlichting over het voedselproces moeten geven.

Laatste reacties

 • Farmer4life2

  Zo duidelijk is de rabo niet eens

 • agratax(1)

  Waarop bazeert de commissie zijn stelling "Het Nederlandse varken gaat het winnen op kwaliteit"? Ons voer komt uit hetzelfde land als het voer van het Braziliaanse varken, de hokken, de varkens en de kennis zijn hier eenvoudig te koop. Hiermee kan iedere Braziliaanse varkenshouder onze kwaliteit varken maken en tegen een lagere prijs. De Nederlandse varkenshouder blijft met een enorme berg meer kosten (mest, geurbestrijding, huisvesting, arbeid) zitten. Kosten die in de genoemde landen lager liggen.

 • Ad7

  Die Marc Jansen van CBL weet altijd precies wat een ander moet doen!

  Maar laat de supermarkten eens de hand in eigen boezen steken en afspraken maken over een eerlijke margeverdeling in de keten die ze altijd zo voorstaan!

Of registreer je om te kunnen reageren.