Home

Achtergrond

Open dag DAP's vooral gericht op huisdieren

Utrecht – De landelijke open dag dierenartsen, zaterdag 3 oktober, is vooral gericht op kleine gezelschapsdieren, maar ook het vak van de dierenarts, gericht op landbouwhuisdieren, krijgt de aandacht.

Komende zaterdag doen 54 dierenartspraktijken mee aan de jaarlijks terugkerende landelijke open dag dierenartsen. Van deze praktijken richten er negentien zich ook op landbouwhuisdieren. De open dag wordt voor de vierde keer georganiseerd door de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD).

Thema van dit jaar is 'Samen voor goede zorg'. Volgens de KNMvD laten praktijken zien met welke partijen er wordt samengewerkt en wordt uitgelegd wat voor belangrijke rol de diereigenaar heeft.

Van speurtocht tot knuffeldierspreekuur

Een rondgang langs dierenartspraktijken, gericht op landbouwhuisdieren, leert dat er vooral aandacht is voor kleine gezelschapsdieren en in mindere mate landbouwhuisdieren tijdens de open dag. De praktijk Dierenartsen Heerenveen organiseert een speurtocht en geeft rondleidingen over kleine huisdieren. Wel is er een rundveedierenarts aanwezig met zijn auto voor uitleg over zijn werkzaamheden en welke spullen hij bij zich heeft tijdens een bezoek aan een boerderij. De praktijk A7 Noord dierenartsen heeft speciaal voor de open dag kalfjes op het terrein. Tevens is er een prijs voor diegene die het gewicht van het kalf weet te raden.

Een ponyritje

Dierenartsenpraktijk Sint Oedenrode geeft rondleidingen en heeft een echte koe voor de deur staan waar kinderen onder begeleiding mee kunnen knuffelen. Tevens is er een pony waarmee kinderen een ritje kunnen maken. Kinderen die willen zien wat een dierenarts allemaal kan, kunnen dezelfde dag op het 'knuffeldierspreekuur' komen met hun geliefde knuffelbeest.

Meerdere praktijken geven aan dat er tijdens de open dag meer de focus ligt op gezelschapsdieren, omdat er vooral gezinnen met kinderen komen.

4.700 dierenartsen

In Nederland werken zo'n 4.700 dierenartsen. 70 procent van hen werkt in de praktijk, voornamelijk in een gezelschapsdieren- of gemengde (landbouwhuisdieren en gezelschapsdieren) praktijk en een klein gedeelte van de klinieken richt zich louter op landbouwhuisdieren en/of paarden. De overige 30 procent van de dierenartsen werkt in het bedrijfsleven, bij de overheid, op een universiteit, in het onderwijs of in onderzoek. Van de werkzame dierenartsen in Nederland zijn 230 praktiserend als dierenarts-specialist. Op dit moment is de verdeling binnen de totale beroepsgroep tussen mannen en vrouwen ongeveer 50/50. Het aantal vrouwen binnen de beroepsgroep neemt snel toe. Van de dierenartsen onder de 30 jaar is bijna 80 procent vrouw.

Hieronder een overzicht van de praktijken die meedoen met de open dag, komende zaterdag 3 oktober.

Of registreer je om te kunnen reageren.