Home

Achtergrond

Olieprijs daalt weer

De olieprijs zakte woensdag weer onder de $50 per vat (159 liter) Noordzeeolie. De prijsdaling is een correctie van de prijsstijging van vorige week naar bijna $53 per vat.

Volgens marktanalist Remco Wiegmink van Nife Energieadvies is de prijscorrectie terecht. Het aanbod van olie op de wereldmarkt is ruim voldoende, ondanks een vermindering van het aantal actieve boorputten. Het aantal boorputten die wereldwijd actief zijn, is het laagst sinds vijf jaar. De vraag naar olie blijft tanende.

Opec-landen bespreken olieaanbod

Eind oktober komen de Opec-landen bijeen om het huidige productieniveau en olieprijs te bespreken. Wiegmink verwacht dat deze olieproducerende landen besluiten het aantal vaten dat zij per dag uitvoeren te verminderen.

Dieselprijs daalt

De dieselprijs zakte deze week na een korte opleving vorige week. Bij inkoopcollectief Farmers4all kost een liter diesel deze week 85,7 cent per liter.

Gasprijs omlaag ondanks kou

De gas- en stroomprijzen dalen eveneens ondanks het relatief koude weer. Ook hier geldt dat het aanbod van gas en stroom ruim voldoende is.

Overleg over gasproductie Groningen

Vorige week gaf de motie in de Tweede Kamer over verlaging van de Groningse gasproductie plotseling onrust op de markt. Gevolg was dat de TTF-gasprijzen met meer dan 0,5 cent per kuub omhoog schoten. Deze prijsstijging duurde anderhalve dag waarna de gasprijs weer daalde naar 17,81 cent per kuub. Contractprijzen 2017 en 2018 kosten 18,3 cent per kuub. Het is nu afwachten hoe de regering en minister van Economische Zaken Henk Kamp op deze motie zullen reageren.

Stroombeurs OTC noteert een elektriciteitsprijs van €44,4 per MWh. Contractprijs 2017 en 2018 is krap €44 per MWH.

Of registreer je om te kunnen reageren.