Home

Achtergrond

Olie- en dieselprijzen lopen op

Oliebeurs Behr noteerde donderdagmiddag een olieprijs van $51,86 per vat (159 liter) Noordzeeolie. Vanaf begin deze week is de olieprijs aan het oplopen.

Dinsdag noteerde Behr $52,90 voor een vat, een notering die sinds begin september niet meer bereikt is. De ollieprijs reageert sterk op berichten over de wereldeconomie. Vermoedelijk speelt de politieke situatie rondom Syrië een rol, waardoor de olieprijs deze week opliep.

Dieselprijs stijgt

Inkoopcollectief Farmers4all geeft deze week een dieselprijs af van 88,60 cent per liter bij een afname van minimaal 1.000 liter. Vorige week kostte een liter diesel nog 87,37 cent.

Gasprijs iets omhoog

Handelsplatform TTF noteerde donderdag een gasprijs van 18,34 cent per kuub. De prijzen voor 2017 en 2018 liggen iets hoger: 18,72 cent per kuub voor beide jaren. Het is een lichte stijging ten opzichte van vorige week. De gasprijzen zijn vrijwel onveranderd omdat de vraag naar gas nog laag is. Dit komt door het relatief warme nazomerweer.

Tegelijk zijn aan de aanbodzijde ook geen haperingen meer. De gasaanvoer is op peil, nu het onderhoudsseizoen aan de boorplatform achter de rug is. Ook de overzeese aanvoer van LNG naar Europa is op orde. Dat meldt Agro-Energy in het marktrapport van deze week.

Elektriciteit duurder

Stroombeurs OTC liet donderdagmiddag een elektriciteitsprijs zien van € 45,2 per MWh. Dat is een kleine euro meer dan vorige week. Contractprijs 2017 is €44,3 per MWh en €44,2 per MWh voor 2018. Deze langetermijnprijzen zijn praktisch gelijk met vorige week.

Of registreer je om te kunnen reageren.