Home

Achtergrond 1131 x bekeken

Nederlandse economie groeit, China vormt een bedreiging

Het gaat goed met de Nederlandse economie, de export groeit, consumenten geven meer geld uit, het aantal banen neemt toe, er gaan minder bedrijven failliet en de industrie produceert meer. Alle seinen staan op groen voor de Nederlandse economie, volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Bijna alle economische indicatoren die het CBS gebruikt, doen het op dit moment beter dan waar de cijfers van het langjarige gemiddelde van uitgaan. Het conjunctuurbeeld van september is daarmee nog wat gunstiger dan dat van augustus.

Toch liggen er wel degelijk risico's op de loer, volgens kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P). Een verdere afkoeling van de Chinese economie zal bijvoorbeeld grote gevolgen hebben voor de eurolanden en zal daarbij vooral exporteurs als Nederland en Duitsland hard raken, denkt de kredietbeoordelaar. Als de Chinese economische groei afzwakt naar ongeveer 4 procent, in plaats van de huidige ruim 6, zal de Nederlandse economie eind 2017 1,5 procent kleiner uitvallen dan nu wordt voorspeld, stelt S&P. De Duitse economie zou bijna 1 procent kleiner uitvallen.

Op dit moment verwacht S&P nog dat de Nederlandse economie dit jaar met 1,9 procent zal groeien en in 2016 en 2017 respectievelijk met 2,2 en 1,8 procent. De werkloosheid zakt daarbij naar schatting van 6,9 tot 6,3 procent van de beroepsbevolking.

Of registreer je om te kunnen reageren.