Home

Achtergrond

Koerssprong voor trekkerfabrikant Agco

Agco zag afgelopen week de koers fors omhoog springen door goed ontvangen kwartaalcijfers. De koers van de Amerikaanse fabrikant van merken als Massey Ferguson en Fendt steeg woensdag met bijna 9,5 procent naar $48,60.

Over de hele week kwam de stijging uit op 8,3 procent.

Omzet daalt

De omzet van Agco daalde ten opzichte van vorig jaar met 19 procent naar $1,74 miljard (€1,58 miljard) in het derde kwartaal. Gecorrigeerd voor wisselkoerseffecten was de daling ruim 4 procent. Over de eerste negen maanden kwam de omzet uit op $5,51 miljard, dat is 24 procent minder dan vorig jaar. Vooral in Zuid-Amerika daalde de omzet sterk. Gecorrigeerd voor wisselkoersen bleef de daling over de eerste negen maanden beperkt tot 13,5 procent.

Nettowinst stijgt na kostenreductie

Door onder meer een forse reductie in de kosten en voorraden steeg de nettowinst wel naar $ 67,2 miljoen tegen $ 62,5 in het derde kwartaal van 2014. Dat kwam deels door een fors lagere belastingdruk. De winst per aandeel steeg daardoor, mede door een aandelen inkoopprogramma. Over het hele jaar gaat Agco uit van een omzet van $ 7,5 tot $ 7,6 miljard, de verwachting voor de winst per aandeel is verhoogd van $3,10 naar $3,20.

Profiteren van afschaffing eenkindpolitiek China

Bij de winnaars hoorden ook Danone (plus 5,4 procent), Kerry (plus 4,4 procent) en voedingsconcern Nestlé (plus 3,4 procent). Hier spelen goede kwartaalresultaten een rol, maar mogelijk ook de aangekondigde afschaffing van de eenkindpolitiek in China. Daarvan kunnen de concerns profiteren omdat ze direct of indirect actief zijn in babyvoeding.

Vleesrapport drukt koersen vleesconcerns

WH Group (moedermaatschappij van vleesconcern Smithfield) en Tyson Foods kregen een flinke klap van het WHO-rapport van afgelopen maandag over de relatie tussen roodvlees en bewerkt vlees en een verhoogd risico op kanker. Tyson kreeg bovendien een afwaardering van zakenbank JPMorgan. Het advies is verlaagd van houden naar neutraal bij een gelijkblijvend koersdoel van $47.

Of registreer je om te kunnen reageren.