Home

Achtergrond

Koers Südzucker omhoog na positief advies

De koers van het Duitse suikerconcern spoot afgelopen woensdag omhoog na een positieve analyse van zakenbank Goldman Sachs. Op woensdag knalde het aandeel van de grootste Europese suikerproducent met 11,7 procent omhoog naar €17,53.

Ten opzichte van een week eerder noteerde Südzucker 12,5 procent hoger. Het aandeel is daarmee bijna 47 procent gestegen ten opzichte van eind 2014.

Suikerprijs

De analisten van de zakenbank verwachten dat de suikerprijs in de loop van 2016 gaat stijgen. In de analyse wordt een hogere winstverwachting uitgesproken. Het advies is aangepast van 'verkopen' naar 'kopen'; het koersdoel schroeft Goldman Sachs op van €12,50 naar €17,70.

Syngenta-topman vertrekt

Een forse koersstijging noteerde ook het agrochemieconcern Syngenta. De koers steeg woensdag met 6,3 procent na de bekendmaking dat de huidige topman, Mike Mack, eind deze maand het bedrijf verlaat. Hij lag onder druk van een aantal grote aandeelhouders na de afwijzing van een overnamebod door Monsanto in augustus.

Volgens bestuursvoorzitter Michael Demaré van het Zwitserse bedrijf betekent het echter niet dat nu de weg open ligt voor een nieuwe poging van Monsanto op basis van dezelfde condities. In de Financial Times zegt Demaré dat het Monsanto-bod van $46 miljard (€40 miljard) unaniem door het hele bestuur is afgewezen en dat het vertrek van Mack daar niets aan veranderd. Kennelijk zien beleggers dat anders, de opmerkingen van Demaré sluiten nieuwe onderhandelingen ook niet uit.

Unilever profiteert van goede kwartaalcijfers

Bij de stijgers ook een forse winst voor Unilever dat vorige week goed ontvangen kwartaalcijfers publiceerde. Het aandeel steeg in een week tijd met ruim 7 procent naar een koers van 40,25 op woensdag. Het bedrijf noteerde een autonome groei van bijna 6 procent in het derde kwartaal, onder meer door goede ijsverkopen in dit jaar.

Alle koersen in de Boerderij-index zijn te volgen via Boerderij op Maat op Boerderij.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.