Home

Achtergrond 1 reactie

Graanprijzen onder druk door dollar

Het Economisch Bureau van ABN Amro verwacht dat de Amerikaanse dollar tegen het einde van het jaar verder zal stijgen in waarde. Dat blijkt uit de deze week verschenen 'Agri Monitor: Granen' van de bank.

Dat heeft grote gevolgen voor de graanmarkt, omdat de meest toonaangevende noteringen voor granen in Amerikaanse dollars zijn. Daarom heeft de ontwikkeling van deze valuta grote impact op de prijsvorming van graan.

Exportpositie VS verslechtert

Sinds begin dit jaar is de dollar in kracht toegenomen, stelt de ABN Amro. Dat heeft geleid tot een dempend effect op de prijszetting voor met name tarwe en mais. Door de sterkere dollar verslechtert immers de exportpositie van de VS, waardoor noteringen voor granen onder druk zijn komen te staan. De toenemende kracht van de Amerikaanse munt betekent ook een plafond voor prijsstijgingen in mais en sojabonen, stelt het Economisch Bureau.

Russische en Oekraïense munt onder druk

Ook de positie van de Russische roebel en de Oekraïnse grivna zorgen ervoor dat prijsstijgingen beperkt blijven, denken de economen van ABN Amro. Beiden munteenheden staan namelijk onder druk, waardoor de dynamiek op de wereldgraanmarkt wordt verstoort. Hierdoor lijkt een prijsstijging van met name mais en tarwe beperkt.

Eén reactie

  • chila

    Mij is ooit vertelt dat varkensbrok duurder wordt als de dollar stijgt . Dit omdat graan ingekocht wordt in dollars .
    Klopt dat ?

Of registreer je om te kunnen reageren.