Home

Achtergrond 15 reacties

Geef uw mening over de productierechten

Er komen fosfaatrechten voor de melkveehouderij. De varkens- en pluimveehouderij kennen al dierrechten. Hoe moet dit allemaal?

Moeten de rechten verhandelbaar worden? Moeten de schotten tussen de sectoren blijven bestaan? Dit alles is op dit moment nog onduidelijk. Het is belangrijk te weten wat veehouders zelf willen. Daarom houdt Boerderij een enquête. Bent u veehouder? Doe dan mee en geef uw mening!

Laatste reacties

 • vink

  Wat een beperkte suggestieve vraagstelling!

 • alco1

  Ten eerste wordt er gesteld: Er komen fosfaatrechten.
  Dit is geen feit!

 • jeannettedekker1

  Juist fosfaatrechten komen er niet

 • Schaap1975

  Ik weet niet of jullie iets gemist hebben maar er is duidelijk fosfaatrechten genoemd.

 • wmeulemanjr1

  Chef Johan van boerderij wil dat ze er komen. Het recht fosfaat. Grond heeft recht op fosfaat! !!!

 • steen1

  De overheid heeft de mentaliteit van agrarisch ondernemers verknalt. Door langere tijd beperkingen op te leggen leeft er een gedachte: Nu kan ik uitbreiden, morgen niet meer. Dit verhindert gezond economisch denken, en gezonde uitbreidingen. Daarbij: door alle vormen van rechten en quotering hebben wij een grote achterstand op kostprijs t.o.v. andere collega's in West-Europa. De gevolgen hiervan zien wij al in varkenssector (de rest volgt). Groeit de afzet markt niet meer dan zijn de producenten met de hoogste kostprijs zijn het eerst aan de beurt. Op zich is dit een normaal economisch feit, echter als dit veroorzaakt wordt door luchtwasser, dierrechten, bouwblok beperkingen, mestafzet kosten, meer dan 1 vergunningen, dan is dit ondernemers (weg)pesten.

 • Foxxy

  Fosfaat rechten, zijn een beestachtig gedrocht, die ook door de tweede kamer niet te beteugelen zijn! Ze kunnen zelfs in de toekomst voor miljarden claims richting overheid zorgen! Zolang ALLE fosfaat kringlopen niet in kaart zijn gebracht, is regelgeving richting drie sectoren juridisch niet te onderbouwen!

  Ik geloof er niet in!

 • Foxxy

  Bierborstel,raapschroot etc, hoe wil je fosfaat houdend industrie afval,wat als voedermiddel ingezet wordt, en daardoor efficiënt omgezet wordt bijvoorbeeld behandelen!

  De bierbrouwerij heeft geen fosfaat regels!

  Voor melkveehouders = aanvoer fosfaat, maar nergens = afvoer fosfaat, waarmee de fosfaat kringlopen dus onduidelijk zijn!

 • Klaasvaak

  De politiek is de afgelopen 10 jaar nalatig geweest in het geven van duidelijkheid.
  Twee jaar geleden wordt er nog toegegeven dat er geen dierrechten komen. Ondernemers hebben daarop geanticipeerd.
  Op 1 april treedt in een keer grondgebondenheid in....
  Ondernemers hebben daarop geanticipeerd....

  We hebben het over investeringen van honderdduizenden euro s. Geld wat nog verdient moet worden. Wij hebben helaas niet de beschikking over gemernschapsgeld, Sharon...
  Om nog maar niet te spreken over het grote risico wat is genomen.
  Bedrijven die anticiperen op regelgeving op regelgeving krijgen nog even een doodschop dmv fosfaatrechten....

  Waarom niet nog tien jaar wachten? De vergrijzing en (helaas) de sanering in de varkenssector lossen het probleem vanzelf op.

  Schotten weg.... fosfaat is fosfaat.

  Maak ze vrij verhandelbaar met een maximum van bijv. €1000 / stuk. Dan lijdt de kostprijs er nog niet extreem onder.

  Column van vergaderboer vond ik een sterke. Ik ben voor rendement en voor redelijke intensiviteit, maar ook voor een duurzame koe!

 • kostelijk

  Varkens- en pluimveehouders hebben een gelijkwaardige situatie t.a.v. grondgebondenheid t.o.v. melkveehouders.
  De schotten tussen varkens en pluimveehouderij kan daarom weg maar tussen hen de melkveehouderij moet een stevig schot blijven bestaan omdat dergelijke bedrijven met grond andere zekerheden hebben, waardoor ze meestal de hoogste prijs kunnen betalen.

 • ross25

  De landschappelijke schade door de intensieve melkveehouderij is te groot. Het is beter dat men de discussie aangaat met andere groepen. De hebzucht, het saneren van collega's en het minder waard maken van ons voedsel is eindeloos.

 • Vhouder

  niet meer zeuren over fosfaatrechten maar vooruit duidelijkheid als het geen fosfaatrechten worden dan worden het wel dierrechtten of iets anders gewoon duidelijkheid en we kunnen weer vooruit, nu kun je niks want je weet niet wat er percies komt. en wat er ook komt er is altijd wel iemand op tegen vanmijn part fosfaatrechten vanaf morgen duidelijkheid moeten we hebben.

 • Peerke1

  We hebben gewoonweg geen extra regeltjes nodig. Bureuacratie om ziek te maken.

 • luiten 66

  Als er een de agrarische sector naar de kloten helpt is het deze
  staatsecretaris wel.

 • Jaap39

  Nog een jaartje deze melkprijs en het eea saneert zich vanzelf.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.