Home

Achtergrond

Forse duikeling koers Syngenta

De koers van het Zwitserse agrochemieconcern Syngenta duikelde dinsdag met bijna 4,5 procent naar net iets minder dan 300 Zwitserse frank.

Daarmee is de koers na een kleine opleving begin oktober verder gedaald en staat nu bijna 7 procent onder de koers van eind 2014.

Beleggers lijken daarmee zwaar te reageren op de terugtrekking van twee verzoeken van het concern om genetisch veranderde (GMO-)mais goedgekeurd te krijgen in de EU. Volgens het bedrijf zelf heeft het niets te maken met de afwijzing van mogelijkheden om GMO-gewassen toe te staan in veel EU-landen.

Over de hele week daalde de koers van Syngenta met 6,7 procent.

Kwartaalcijfers

Onduidelijk is in hoeverre de scherpe koersdaling van Syngenta een voorschot was op de bekendmaking van cijfers over het derde kwartaal donderdag. Het bedrijf heeft flink last van de hoge dollarkoers ten opzichte van de valuta's in belangrijke afzetlanden. Toch bleef de koers redelijk stabiel na bekendmaking van de cijfers en noteerde gedurende de dag een kleine plus.

Sudzucker ook grote verliezer

Tot de grote verliezers behoorden ook het Duitse suikerconcern Südzucker: over de afgelopen week ging er 4,8 procent van de koers af. De halfjaarcijfers werden slecht ontvangen door beleggers; in een paar dagen ging eind vorige week meer dan 8 procent van de koers af. Van analisten bij Exane BNP Paribas kwam er een verkoopadvies uitrollen, het koersdoel werd wel verhoogd van €9 naar €10. Afgelopen woensdag sloot het aandeel op €15,58.

Unilever profiteert van goede kwartaalcijfers

Het aandeel Unilever noteerde in de afgelopen week nog een bescheiden koerswinst van bijna 2 procent. Maar na de bekendmaking donderdag van de cijfers over het derde kwartaal 2015 schoot de koers met meer dan 5 procent omhoog. Onder meer goede verkopen van ijs hebben geleid tot goede resultaten voor het bedrijf dat vasthoudt aan de eerder uitgesproken verwachtingen voor omzet en winst over heel 2015.

Of registreer je om te kunnen reageren.