Home

Achtergrond 535 x bekeken

Fed soorteert voor op rentestijging

Zoals deskundigen al verwachten heeft de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) deze maand de rente ongewijzigd gelaten. Met dat bericht kwam het stelsel van Amerikaanse centrale banken woensdag.

Toch wil dat niet zeggen dat dit jaar niet alsnog een renteverhoging zal plaatsvinden. De Fed heeft nadrukkelijk de voor 2015 beloofde rentestap nog niet uit zijn hoofd gezet. Dat blijkt uit de toelichting die de Fed na de tweedaagse vergadering over de rente naar buiten bracht. Daar valt uit af te leiden dat de eerste renteverhoging in negen jaar in december tot de mogelijkheden behoort. Vooralsnog blijft de rente op het extreem lage niveau van 0% à 0,25% staan.

Positieve ontwikkelingen economie VS

Volgens deskundigen heeft de Fed vooral positieve ontwikkelingen in de economie van de VS benadrukt. Analisten zien dit als het voorsorteren op een renteverhoging. Dat de financiële markten speculeren op die toekomstige renteverhoging blijkt uit de stijging van de dollar net na het Fed-bericht. De prijs voor een dollar steeg naar €1,0920 en werd daarmee ruim 1 procent duurder tegenover de euro. Hiermee kwam de euro op de laagste waarde sinds augustus dit jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.