Home

Achtergrond

Elektriciteitsprijs langzaam omlaag

De langetermijnprijzen van de elektriciteit blijven langzaam dalen, omdat de prijzen van gas en kolen - waar de brandstoffencentrales op worden gestookt - ook dalen.

De Nederlandse dagprijs van elektriciteit blijft relatief hoog. Dit komt door extra vraag vanuit België. Het koude herfstweer van vorige week leverde een stijging op tot €200 per Mwh in België. Dat kan de komende weken een factor van belang worden als België een beroep doet op buurlanden, legt Remco Wiegmink van Nife Energieadvies uit.

Stroombeurs OTC noteert een elektriciteitsprijs van €40 per MWh. Contractprijs 2016 is €36 per MWH.

Gasprijs iets naar beneden

Gas is weer wat goedkoper geworden. In tegenstelling tot voorgaande jaren komt veel LNG (vloeibaar gas) naar Europa. Azië bood altijd meer voor LNG, dus kwam er weinig naar Europa. De trend naar beneden zorgt ervoor dat de gasprijs gestaag blijft zakken. Contractprijzen 2016 bedragen 18,02 cent per kuub, de 'day ahead'-prijs zit op 17,8 cent per kuub.

Iraanse olie

Vorige week ontstond een onverwachte opleving in de olieprijs, die vooral op hoop was gebaseerd. Deze week daalt de prijs weer. Brent Olie zit op $47 per vat van 159 liter. Het International Energy Agency (IEA) verklaarde over de export uit Iran, waar het olie embargo voor een verminderde beschikbaarheid van Iraanse olie op de wereldmarkt zorgde, dat als dit embargo wordt opgeheven, het olieaanbod op de wereldmarkt sterk zal toenemen. Dat zal leiden tot een daling van de olieprijs.

Diesel goedkoper

De dieselprijs zakte deze week nog een beetje verder. Bij inkoopcollectief Farmers4all kost een liter diesel deze week 85,10 cent per liter.

Of registreer je om te kunnen reageren.