Home

Achtergrond

ECB laat rentetarieven ongewijzigd

De Europese Centrale Bank (ECB) neemt bij zijn vergadering in december een besluit over een eventuele uitbreiding van stimuleringsmaatregelen. Dat zei ECB-president Mario Draghi donderdag in een toelichting op het rentebesluit van de bank op Malta.

De ECB besloot de belangrijkste rentetarieven in de eurozone zoals verwacht op de huidige, historisch lage niveaus te handhaven.

Het belangrijkste tarief, de herfinancieringsrente, blijft staan op 0,05 procent. De depositorente blijft 0,2 procent negatief. Dat betekent dat banken dat percentage aan rente moeten betalen over tegoeden die bij de ECB 'gestald' worden.

Inflatie eurolanden stimuleren

De ECB koopt momenteel maandelijks voor €60 miljard aan leningen op bij financiële instellingen, in een poging de inflatie in de eurolanden te stimuleren. Dit programma loopt in ieder geval tot september volgend jaar, maar kan worden uitgebreid of verlengd als dat nodig is, zei Draghi.

Bereid om verder in te grijpen

Draghi benadrukte meerdere keren tijdens zijn toelichting dat de ECB geen afwachtende houding aanneemt, maar bereid is verder in te grijpen als dat noodzakelijk voor de economie. Daarbij wordt scherp gelet op de inflatie, die vorige maand weer onder het nulpunt is gedaald en de komende tijd waarschijnlijk zeer laag blijft.

Of registreer je om te kunnen reageren.