Home

Achtergrond

Chinese onrust raakt varkensslachter

Voor veel aandelen wereldwijd was het afgelopen kwartaal het slechtste in vier jaar tijd. Een deel van de daling is toe te schrijven aan onrust in China. Vorig jaar steeg de beursindex van Shanghai tot 150 procent. Daarna vond een pijnlijke daling plaats van zo'n 40 procent. De afgelopen weken beweegt de Chinese beurs opnieuw sterk op en neer.

Van de bedrijven op de Boerderij Index wordt WH Group hier het meest door geraakt. WH Group is in Hongkong aan de beurs genoteerd, maar is vooral een Chinees bedrijf. China is de grootste consument van varkensvlees wereldwijd. In China staan de slachterijen en wordt het gros van de varkensvleesproductie verkocht. De afgelopen week daalde de koers van het aandeel WH Group 6 procent.

WH Group kon niet profiteren van zijn Amerikaanse dochter Smithfield. Dit bedrijf zag het afgelopen kwartaal de winst met 27 procent dalen. De divisie die varkens mest en aflevert, verloor zelfs 70 procent van haar omzet. Ten minste tot de volgende kwartaalcijfers drukt het eigenaarschap van Smithfield de beurskoers van WH Group.

Moeilijke machinemarkt

Het aandeel John Deere heeft dan weer vooral last van de lagere prijzen voor agrarische producten zoals graan en soja. Boeren hebben door de lagere prijzen minder te besteden en de verkopen van trekkers en combines nemen af. De nettowinst is de afgelopen drie kwartalen ruimschoots gehalveerd terwijl de omzet een kwart is gezakt.

John Deere onderhandelt momenteel over een nieuwe cao voor circa 10.000 werknemers van fabrieken in Iowa en Illinois. Het bedrijf wil, nu de markt sterk is verslechterd, morrelen aan de arbeidsvoorwaarden. De United Auto Workers Union vertegenwoordigt de werknemers en heeft een voorlopig akkoord gesloten, maar dit weekeinde stemmen de leden over de deal.

De moeilijke situatie op de machinemarkt tast ook de koers van CNH Industrial aan. De bouwer van Case en New Holland verloor dit jaar al bijna 20 procent beurswaarde. Bankanalisten stelden hun koersdoel voor het Italiaans-Amerikaanse bedrijf bij, in de meeste gevallen richting $6. De huidige koers beweegt rond $6,5.

Opleving Brasil Foods

Elders profiteert Brasil Foods van een opleving van de Braziliaanse beurs en enkele 'upgrades' van analisten. Het bedrijf werd bovendien door een Braziliaans zakenblad verkozen tot beste bedrijf van het jaar. De cijfers van het bedrijf waren vorig jaar meer dan positief. Het bedrijf zette dit jaar vol in op een decentralisatiekoers. De onderneming groeide de laatste jaren uit tot een miljardenconcern met wereldwijde vertakkingen, waardoor de aansturing werd bemoeilijkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.