Home

Achtergrond 905 x bekeken

Amerikanen negatief over 'Brexit'

Washington – De VS is niet van plan met het Verenigd Koninkrijk te onderhandelen over een vrijhandelsverdrag, wanneer het land de Europese Unie verlaat.

Dat zegt Michael Froman, de hoogste handelsvertegenwoordiger van de VS, tegen persbureau Reuters. De VS is niet in de markt voor verdragen met individuele landen, aldus Froman.

VS wil handelsplatformen

Liever bouwt de VS 'platformen', waarmee Froman doelt op TPP en TTIP. Vrijhandelsverdragen met respectievelijk een serie landen rond de Stille Oceaan en de EU. Platformen waar landen zich bij kunnen aansluiten. Zo hoopt de VS dat na Japan ook Zuid-Korea, Taiwan en China zich willen aansluiten bij TPP en dat meer Europese landen zich bij TTIP voegen.

Anti-EU-lobby

De reactie van Froman is pijnlijk voor de anti-EU-lobby in het Verenigd Koninkrijk, die vooruitlopend op een referendum pleiten tegen een exit uit de EU. Daarbij wordt door de UKIP-partij steeds benadrukt dat het land heel goed zonder de EU vrijhandelsverdragen kan afsluiten. "Ik denk dat het absoluut duidelijk is dat 'Britain' een grotere stem heeft aan de handelstafel als onderdeel van de EU; als deel van een grotere economische entiteit."

Voor de agribusiness in Nederland is het Verenigd Koninkrijk de grootste individuele markt na Duitsland.

Of registreer je om te kunnen reageren.