Home

Achtergrond 1159 x bekeken

Zwitserse franc doet Syngenta pijn

De waarde van de Zwitserse franc nam recent snel toe nadat de munt werd losgekoppeld van de euro. Daardoor worden producten uit Zwitserland opeens een stuk duurder voor importeurs uit andere landen.

De waarde van de aandelen van Zwitserse bedrijven kelderde. Syngenta verloor op weekbasis 12,4 procent terwijl de koers van Nestlé 11 procent daalde.

Syngenta rapporteert winst, omzet en andere financiële posten in dollars. Alleen het dividend voor gewone aandelen wordt in Zwitserse francs uitbetaald. Syngenta is genoteerd op de beurzen van Zürich en New York. In 2014 maakte Syngenta een dividend over het hele jaar bekend van 10 franc per gewoon aandeel. Vijf Syngenta-stukken in New York staan voor 1 gewoon aandeel.
De eigenaren van de stukken in New York krijgen dividend uitbetaald in dollars. Met de nieuwe wisselkoers van de franc zou het dividend in dollars 3 procent hoger hebben gelegen. Als Syngenta haar dividend net als het jaar ervoor licht verhoogt, wat sommige analisten verwachten, zal het in 2015 uit te betalen dividend neerkomen op 10,5 franc, oftewel een nog wat grotere plus.
Er geldt echter wel een belangrijke maar: waar het waarschijnlijk lijkt dat de euro veel zwakker blijft dan de franc, is de dollarkoers minder voorspelbaar. In de VS zal de centrale bank waarschijnlijk de rente verder verhogen met als gevolg dat de waarde van de dollar 'harder' wordt. Bovendien wordt het aandeel Syngenta gedrukt door haar sterke aanwezigheid in het land.
Hoewel Zwitserland bijna een toevallige thuisbasis is voor Syngenta en de omzet hier beperkt is, zijn naast het hoofdkantoor ook enkele fabrieken en onderzoeks- en ontwikkelingsfaciliteiten in dit land gevestigd. De kosten worden dus deels in 'francs' gemaakt. Het bedrijf telt volgens haar laatste jaarverslag bijna 3.500 werknemers in Zwitserland, meer dan een tiende van het totaal.
Voor Nestlé geldt dat het in francs rapporteert maar 98 procent van haar omzet elders realiseert. Het bedrijf realiseert een vrij groot deel van haar omzet in opkomende economieën en hier staan wisselkoersen al langer onder druk. Hoewel in de lokale munteenheid cijfers wel op peil kunnen blijven, dus operationeel eigenlijk niet veel gebeurt, zal het plaatje in francs minder positief zijn. Het bedrijf blijft er ijzersterk uitzien, mede door de verkoop van een aandeel in l'Oréal voor €6 miljard vorig jaar.
Elders op de Boerderij Index boekte kaligigant K+S juist forse terreinwinst. De koersstijging van het Duitse kunstmestconcern hangt samen met de bekendmaking van relatief sterke cijfers door de Noord-Amerikaanse concurrent Mosaic, dat bovendien prognoses voor winst en afzetvolumes verhoogde.

Of registreer je om te kunnen reageren.