Home

Achtergrond

Wind mee voor Europese aandelen

Na een fors verlies vorige week hebben de aandelen Nestlé en Syngenta terrein teruggewonnen. De vorige week koersbepalende waarde van de Zwitserse frank is na een diepe val gestabiliseerd.

Wellicht zijn beleggers ook tot de conclusie gekomen dat de paniek over de Zwitserse ondernemingen wat overdreven was. Syngenta rapporteert in dollars en Nestlé is buiten Zwitserland veel grootschaliger actief dan binnen het Alpenland.

Bovendien zijn Nestlé en Syngenta in hun markten, respectievelijk voedingsmiddelen en agrochemie, leidende spelers. De bedrijven profiteren bovendien van algemeen optimisme over het besluit van de Europese centrale bank miljarden in de economie van de eurozone te pompen. Doel van het programma is obligaties met een hoger risicoprofiel weg te halen bij banken, zodat deze meer ruimte krijgen geld uit te lenen. Daarnaast zet de operatie druk op de euro, wat export stimuleert.
Europese bedrijven als Unilever, Danone en Bongrain profiteerden hiervan. Unilever zag het aandeel zelfs ruim 8 procent in waarde toenemen ten opzichte van een week eerder. Unilever greep het besluit van de centrale bankiers direct aan om voor €750 miljoen nieuwe obligaties in de markt te zetten voor een 'coupon' van slechts 0,5 procent, voor het bedrijf het laagste niveau ooit.
Het aandeel van de Nederlands-Britse levensmiddelenproducent sloot woensdag in Amsterdam af op een koers van €38,05, vlakbij het hoogste niveau in de laatste 52 weken. In deze periode werd een bodem van €26,97 genoteerd. Europese voedingsconcerns profiteren ook van lagere olieprijzen en druk op prijzen van agrarische grondstoffen. Doordat olieprijzen dalen, kunnen producten kostprijstechnisch veel verder van de fabriek worden verkocht.
Amerikaanse aandelen presteerden aanzienlijk minder. Voor hen is de stijging van de waarde van de dollar ten opzichte van de euro juist een probleem. De VS is een grote exporteur van voedingsmiddelen maar ook agrarische grondstoffen als mais en soja die nu minder betaald worden. Volgens onderzoek van de Federal Reserve nemen schulden op boerenbedrijven toe en de verkoop van combines en trekkers in het hogere PK-segment is in 2014 meer dan een kwart gedaald.
Boeren kunnen dus minder uitgeven aan productiemiddelen als zaden, gewasbeschermingsmiddelen en trekkers. Het kopen van zaden en gewasbeschermingsmiddelen is onvermijdelijk, dus hier is vooral druk op prijzen te verwachten, maar bij trekkers geldt dat boeren vaak de aankoop nog wel even uit kunnen stellen. Op de beurs daalde de koers van John Deere, Agco (het bedrijf achter Fendt, Massey Ferguson en Valtra) en Case New Holland dan ook relatief hard.

Of registreer je om te kunnen reageren.