Home

Achtergrond 18 reacties

Vion ombouwen tot coöperatie?

ZLTO-voorzitter Hans Huijbers heeft zich vorig jaar georiënteerd op het ombouwen van Vion tot een coöperatie. Huijbers acht het nu echter niet realistisch om hierover met boeren door te praten en hen in deze financieel-economische situatie te vragen om geld. Betere alternatieven lijken echter nauwelijks voorhanden.

In het voorjaar van 2014 nodigde ZLTO-voorzitter Hans Huijbers coöperatiekenner Onno van Bekkum uit voor een gesprek over Vion. Het vleesconcern is volledig eigendom van de ZLTO, dus de zuidelijke landbouworganisatie heeft recht van spreken. Onderwerp van gesprek was het ombouwen van Vion tot een coöperatie. Het scenario om van het vleesconcern een vleescoöperatie te maken kreeg echter geen vervolg.

Het vertrouwen in het al jaren noodlijdende Vion is in de markt niet heel groot, luidde de conclusie, en relatief veel varkenshouders hebben een te zwakke financiële positie om te investeren. Vion heeft bij boeren ook niet de allerbeste naam en vleescoöperaties zijn wereldwijd zeldzaam.

Echt goede alternatieven voor coöperatievorming zijn echter nauwelijks voorhanden. Banken weigeren al ruim een jaar met krediet over de brug te komen en houden het bedrijf in bijzonder beheer. Dit tot wanhoop van de directie van Vion die regelmatig aankondigt dat een deal aanstaande is. Vion heeft weliswaar alleen een beperkte lening bij de banken, maar om stappen vooruit te zetten is al snel € 150 miljoen nodig, becijferde Vion-
topman Michiel Herkemij eerder.

Zonder bankkapitaal resten maar een paar opties. De meeste speculaties gaan richting private equity, geld van particuliere investeerders. Dit ‘durfkapitaal’ staat vaak synoniem voor saneren, winsten opslurpen en doorverkopen.
Een buitenlandse concurrent kan Nederland goed als winstgewest zien. In elk geval zal het gevoel en dus de prioriteit blijven liggen bij belangen in eigen land. Als er al sprake is van sturing in de varkenssector, is die in deze scenario’s zo goed als weg en rest survival of the fittest.

De coöperatie lijkt zo toch geen gekke keuze. De cruciale vraag is of varkenshouders ongebaande paden durven te bewandelen. Iedereen heeft belang bij een sterk Vion, maar iedereen blijft vooralsnog individueel handelen. Een klassiek probleem dat je alleen doorbreekt door collectief afspraken te maken.
Er moeten wel offers worden gebracht; vrijheid worden ingeleverd voor zekerheid. Leveringsplicht is essentieel, eventueel te garanderen via I&R.
Als Vion een coöperatie wordt, zal het boeren ook geld kosten. Bij een goed plan willen de banken wellicht instaan voor de acute geldbehoefte voor sanering. Het geld voor de coöperatievorming hoeft bovendien niet in één keer te worden gestort. In een eerder door Van Bekkum doorgerekend scenario kan vermogen en dus een belang in het vleesbedrijf worden opgebouwd door de inleg van een cent per geleverde kilo varkensvlees, aangevuld door een cent per kilo vanuit de onderneming in ruil voor verlaagde transactiekosten.
Wat veehouders terugkrijgen, is een slachterij met leveringszekerheid, met lagere kosten dat op de langere termijn kan plannen, investeren en concepten met toegevoegde waarde kan ontwikkelen. En bovenal, perspectief voor de Nederlandse varkenshouderij.

Laatste reacties

 • BoB de Bakker

  Verkopen aan Chinezen?

 • leftturn

  zal dan wel UUUA moeten zijn, uitgesloten, uitgesloten, uitgesloten aansprakelijkheid.
  het ontbreken van vion op de varkensmarkt zou een zegen zijn, en een val van vion een ramp (korte termijn). er is een betere marktwerking zonder een slachterij met een lamme poot. met vion hoeft de rest nooit vol aan de bak om aan varkens te komen. door beter te functioneren op alle terrein kunnen de roois/tonnies van deze wereld altijd meer verdienen bij dezelfde uitbetalingsprijs.
  het sprookje dat varkenshouders niet zonder vion kunnen gelooft bijna niemand meer. nu zlto nog...
  elke week 2% minder slachten, dan kan de markt het aanbod opnemen, dan zijn we er over een te overziene periode vanaf.

 • agneaux

  Die boeren hebben het niet simpel.
  Wie gaat er dan geld in een put gooien?
  Een cooperatie heeft nog nooit gewerkt.
  Het was een cooperatie en nu het geld op is - moet het dat weer worden?
  De Rabobank zal meteen voor zijn: die halen meteen het net op.
  Bij Imtech worden nog marges gehaald en dat bedrijf is nu minder waard dan dat er de laatste keer is opgehaald. De banken zitten nu safe.
  Wat is dan een slachterij waard die niets anders doet dan geld opruimen? Daar trapt zelfs een belegger niet in en die boeren zullen toch niet zo stom zijn om geld te stoppen in deze lekke mand?
  Zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Laat t ploffen en maak een herstart - als je dan zo nodig verder wil....

 • w v gemert

  Ik ben voor het ombouwen naar een coöperatie waaraan ik mijn varkens zou leveren net zoals ik mijn varkens leverden aan de coöperatieve voorganger van Vion. Er is maar een voorwaarde en dat is een markt conforme Europese prijs betalen. Indien het noodzakelijk zou zijn om een soort ledenkapitaal (waarover R.C. rente betaalt moet worden ) op te bouwen, is dat geen hindernis voor mij. De Rabo zou in deze situatie ook een flink bedrag uit de stroppen pot kunnen gebruiken om de schulden van Vion te verlagen. Ook de ZLTO zou voor hun blunders uit het verleden moeten betalen.

 • joannes

  Een duidelijk signaal dat VION het concurreren op de inkoopmarkt opbreekt. Maar óók een duidelijk signaal dat de kosten en verwaarding van VION nog lang niet op niveau is. Wanneer de varkens op langere afstand meer opbrengen dan bij VION betekent dat, dat die concurrent ook meer marge maakt voor verwaarding, zo zelfs dat hij de varkens uit het VION gebied nodig heeft om zijn klanten te bedienen. Kortom dat cooperatie idee is een beperking voor varkenshouders die hen verplicht de hogere kosten bij VION te compenseren. Jammer dat zo´n idee gebracht wordt. Referen aan oude tijden en Boerentrots voor extra geld! De banken met 9% weten dat een Slachterij, die te duur werkt, nooit een florerende toekomst zal krijgen. Het zijn de extra kosten, belastingen en regelingen die de varkens de grens over drijven en dat lost een cooperatie niet op. Alleen de Politiek kan zoiets oplossen! Export betekent concurren op internationaal niveau vanuit NL.

 • Jan Cees Bron

  Van Gemert, bij wie zou volgens u de bal liggen? Zou ZLTO toch werk moeten maken van het organiseren van boeren, of ligt die taak bij ZLTO plus Vion of is het aan groepen boeren de zaak aan te kaarten?

 • dhvanmeerveld

  Ook ik zie een cooperatie zitten. Er zijn zeker wel goed funcionerende voorbeelden hiervan.
  De situatie in de sector is van dienaard dat er zelfs een grote behoefte aan een collectief boerenblok is. De tijd is er rijp voor.

 • w v gemert

  Jan Cees Bron, het initiatief ligt bij de eigenaar , maar als die nog enige invulling willen geven aan de oprichter van de NCB (pater van de Elzen) dan is er maar een weg die dan bewandeld moet worden en dat is terug naar de coöperatie. Of het slaagt hangt van een groot gedeelte af van de banken en uiteraard van de houding van de ZLTO.

 • sturk

  Een coöperatie is niet geschikt voor de vleeswereld. Verliezen het altijd van de particulieren slachterijen. Te log, constant een top die geen verstand van zaken heeft. (door de politieke spelletjes die er gespeeld worden ) Verwaardig is slecht geregeld grotendeels door gemakzucht.
  Fabrieken draaien nog steeds te duur . Vaak met onderbezetting, dan kun je het helemaal vergeten. WIE LOST PROBLEEM DUITSLAND OP.
  Er zijn slechte voorbeelden uit het verleden van coöperaties zie NCB en Coveco deze laatste is al wel vier keer technisch failliet geweest.
  Breng Duitsland onder in een Sterfhuisconstructie (haal wat krenten uit de pap op verwaardings gebied )) en ga op een kleinere schaal opnieuw aan de gang in Nederland met een top, die verstand van zaken heeft .En niet weer van die praatjesmakers waar je zo door heen prikt als je enige kennis van zaken hebt. Zorg dat de fabrieken vol zitten, dan komt het misschien goed. Althans er is een kans van slagen.

 • Jan Cees Bron

  Sturk, maar hoe verklaar je dan dat in andere sectoren coöperaties de slag met de particulieren wel succesvol zijn? Binnen een coöperatie kunnen leden zelf invloed uitoefenen zodat een top zonder verstand van zaken kan worden voorkomen. U heeft denk ik wel gelijk dat de Duitse activiteiten een probleem vormen, maar ook een coöperatie kan saneren of een onderdeel verkopen.

 • leftturn

  leden hebben zelf ook geen verstand van vleesverkoop. cooperaties werken vooral in markten gedomineerd door minder dan een handvol concurrenten, liefst monopolie achtige omgevingen. zie cosun, FC, rabo. bijna alle deelnemingen van grote cooperaties die moeten concurreren met kleine particulieren, maken geen winst.
  het stappen in een cooperatief vion maakt van het bedrijf geen beter geleide onderneming. een gemiddeld cooperatief lid heeft nul komma nul verstand van het leiden van een enorm bedrijf laat staan van de vleesmarkt. het investeren in een niet te stroomlijnen bedrijf is op lange termijn de ondergang van je eigen bedrijf.
  daarbij draaiden de voorgangers van vion, destijds nog cooperatief, ook vooral op een grote groep leden die zich structureel lieten onderbetalen. maar ja, mijn cooperatie belazert me niet.
  moet wel bij gezegd worden dat je destijds ook met 5 cent minder per kilo gewoon een goedbelegde boterham kon eten. dat is volgens mij het grootste verschil met heden. in deze gruwelijk competitieve vlees/varkensmarkt redt je het niet meer met 98% of nog minder.

 • Jan Cees Bron

  Leftturn, sterk betoog. In de voedingstuinbouw zijn veel particulieren actief en zie je eigenlijk ook dat een sterke coöperatie nooit van de grond is gekomen. Tegelijk is daar ondanks dit gegeven ook geen gezonde prijsvorming.

 • sturk

  Ik zal proberen om het uit te leggen.Vion bestaat uit teveel subculturen.
  NCB kliek , Coveco, Gupa ,Hendriks, Sturko, Murris, Smits en ga zo maar door. Bij de heer Helmer zijn er al veel mensen buiten de deur gezet (met verstand van zaken) , maar deze waren te kritisch. Dit proces heeft zich in de loop van de jaren doorgezet. Tot dat de NCB kliek het weer voor het zeggen hadden. Toen ging het pas echt fout. Ook de Rabo heeft boter op hun hoofd , dat ze dit allemaal hebben laten plaats vinden. Ik heb zoveel kennis van zaken, dat ik hier geen plaats heb om alles uit te leggen. Want dan is een boek nog niet dik genoeg. Het is alleen al gekke werk om te denken, dat je wel even kan saneren in 3 landen te gelijk.( Geld en Bemannen daarvan ) ?? Coöperaties zijn te log reageren op de markt altijd te laat. Werkcultuur teveel ingericht als ambtenaren. Coöperatie functioneert goed in een monopolypositie. Ik vind het een achterhaalde structuur en niet meer van deze snelle tijd. (internet enz. ) Daarbij wordt er teveel politiek gespeeld in coöperaties en komt aandeelhouders verwaarding op de tweede plaats z.g. onder het mom van de lange termijn.

 • Jan Cees Bron

  Sturk, Leftturn, dank voor de inhoudelijke reacties. Maar welk alternatief scenario heeft dan jullie voorkeur?

 • leftturn

  vion/zlto heeft paar opties: verkoop vion aan sterkere partij, zal niet veel opleveren, maar dan heeft zlto nog iets. belangenbehartiging kost een drie/viervoud van de contributie dus ergens zal iets van een vermogen dit gat moeten vullen. er zullen alleen weinigen zijn die echt geld op tafel willen leggen.
  toch proberen te saneren waarna geheel of deels verkoop volgt. zlto zal lijkt me nooit meer zo'n groot deel van het vermogen in 1 mandje leggen.

  voor de varkensmarkt maakt het niet alles uit, mits vion niet in 1 keer omvalt. dat kan zeker deze markt niet aan. vion heeft altijd moeite met de uitbetalingsprijs, als laatste omhoog en als eerste naar beneden. een sterkere partij zal ik mijn ogen bij een niet overvloedige markt zorgen voor meer concurrentie, zowel bij aankoop als verkoop van vlees.

  als vion langzaamaan elke week 3 a 4 % minder slacht, zal er minder geld in voorraden ed gaan zitten. dit geld gebruiken voor de broodnodige sanering. niet kijken naar marktaandeel, maar puur naar wat iets bijdraagt aan de onderneming.

 • sturk

  Als het dan toch een coöperatie moet zijn. Zorg dan voor kundige mensen, deze zijn best voorhanden. Slank verder af Duitsland de deur uit zoals ik boven besproken heb. Ik heb in 2004 al in een interview in Meat en Meal al gewaarschuwd voor Duitsland. Toen was er van Engeland nog geen sprake. Er was en is zoveel mis, dit is met geen pen te beschrijven. Een Koninkrijk met heel veel Zonnekoningen. Die hele andere ideeën hadden vaak niet de slimste, maar voor hun de beste. Werd totaal niet ingegaan op adviezen, meestal door onkunde.
  Alles en iedereen werd vakkundig buiten de deur gehouden of weg gewerkt. Plannen en adviezen verdwenen in lades. Of je kreeg te horen, dat hebben wij niet nodig. Het drama had volgens mij niet zo groot hoeven zijn als nu. Er is zoveel geld zoekgemaakt (onnodig )
  Daarbij komt ook nog dat ze een visie hadden, die een houdbaarheid had van max 6/8 weken. Verder was het opgeblazen marketing praat voor de bühne , die aan alle kanten rammelde. De heer van Doorn groot geworden in de Afvalverwerking (wat hij overigens heel knap gedaan heeft )maar wel uit een monopolie positie, die gesubsidieerd werd door de overheid. Had zich niet moeten verbeelden, dat hij dat ook wel even in de vleeswereld tot stand kon brengen. Totaal andere business met smalle marges. Waar productiviteit (aantallen ) kosten beheerst moeten worden. Daarbij wordt per 1 jan 2015 het minimum loon in Duitsland verplicht ingevoerd. .

 • sturk

  3/4 % minder slachten is geen optie. Verkopen ook niet daar zijn geen kopers voor. Ook voor niets niet want dan willen ze een winst en kostengarantie hebben. Volgens de wandelgangen is die ook afgegeven in Engeland. (management Buy out ) Misschien een optie voor Duitsland.Westfleisch zie ik eerder gaan met Danish-Crown. Deze hebben het beter gedaan door in Noord Duitsland door wat over te nemen en een paar jaar later D&S Fleisch goed voor 60.000 varkens met nieuwe verwaarding afd. en vernieuwde uitbenerij.

 • Jan Cees Bron

  Sturk, Leftturn, dank voor de goede informatie. Hopelijk komen we snel meer te weten over wat de nieuwe CEO, de banken en ZLTO voorhebben met de onderneming. Duurt lang.

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.