Home

Achtergrond 33 reactieslaatste update:23 jan 2015

Topman Herkemij weg bij Vion

Boxtel - Topman Michiel Herkemij van Vion stapt op. Dat heeft Vion bekend gemaakt. Herkemij en de Raad van Commissarissen van Vion hebben in onderling overleg vastgesteld dat het tijd is voor ander leiderschap in de onderneming.

Herkemij is geen vleesman, zoals hij zelf volmondig ook toegaf. Hij was afkomstig van Douwe Egberts waar hij kort aan het roer zat tijdens de beursgang van dat bedrijf. Herkemij werd in december 2013 voorgesteld als nieuwe topman voor het noodlijdende Vion. Hij is dus iets meer dan een jaar CEO geweest van Vion.

Herkemij kwam binnen vlak na de afronding van de verkoopoperatie van de Sobel-ondernemingen. Zijn taak was het om Vion uit te bouwen tot een slagvaardige onderneming. Vooral in Duitsland moest er veel worden gesaneerd en geherstructureerd. Herkemij liet de Nederlandse en Duitse ondernemingen beter met elkaar samenwerken. Ook werden er in Duitsland enkele bedrijven afgestoten. In Nederland verkocht Vion Oerlemans Food.

Herkemij slaagde er echter niet in om een compleet plan voor de hele onderneming bij de financierende banken goedgekeurd te krijgen. Vion bleef, tot grote frustratie van Herkemij zelf, in bijzonder beheer bij de banken. Vion heeft naar verluid het afgelopen jaar beter gedraaid dan was begroot, maar de cijfers kleuren nog steeds rood.

Herkemij en de raad van Commissiarissen onder leiding van ex-Rabo-bankier Sipko Schat zijn nu tot de conclusie gekomen dat het tijdperk Herkemij ten einde moet komen.

Laatste reacties

 • part

  Weer een zak gouden munten weg ?
  Jan

 • alco1

  'Ten einde moet komen'. ( Ontslag) Afkoopregeling?

 • BW

  En jawel, na 13 maanden stapt Herkemij op. Ik weet niet wat er bij Vion gaande is, maar 1 ding is zeker. Complete chaos. Welke organisatie stuurt nu iemand na 1 jaar weg? Of hebben ze toch de verkeerde man op de verkeerde plek gezet? Een zak geld meegeven en op naar een nieuwe topman?? Ik ben teleurgesteld,verdrietig, boos enz. Wat een waardeloze club bestuurders. Alles naar de klote geholpen. En dan lees ik ook nog dat ze bij de leveranciers langs wilden gaan voor geld. Om een nieuwe cooperatie te maken. Ik ben blij dat ik al lang geleden afscheid heb genomen van deze club. Blijft echter wel pijnlijk dat er weer zoveel boerengeld verdampt is door dit bedrijf. Om je kapot te schamen!!

 • BW

  En jawel, na 13 maanden stapt Herkemij op. Ik weet niet wat er bij Vion gaande is, maar 1 ding is zeker. Complete chaos. Welke organisatie stuurt nu iemand na 1 jaar weg? Of hebben ze toch de verkeerde man op de verkeerde plek gezet? Een zak geld meegeven en op naar een nieuwe topman?? Ik ben teleurgesteld,verdrietig, boos enz. Wat een waardeloze club bestuurders. Alles naar de klote geholpen. En dan lees ik ook nog dat ze bij de leveranciers langs wilden gaan voor geld. Om een nieuwe cooperatie te maken. Ik ben blij dat ik al lang geleden afscheid heb genomen van deze club. Blijft echter wel pijnlijk dat er weer zoveel boerengeld verdampt is door dit bedrijf. Om je kapot te schamen!!

 • BW

  Ze moeten zich kapot schamen, die topbestuurders bij Vion! Wie stuurt nu iemand na 13 maanden weg? Toen hadden ze toch de juiste man die de tent kwam redden? Toch de verkeerde persoon aangenomen?? Een zak boerengeld meegeven en wegsturen. En dan proberen om de leveranciers geld te laten lappen om een nieuwe cooperatie op te richten? Om ziek van te worden.

 • brabantsduitserke

  stuur clemens er maar heen binnen een half jaar gezond die tent

 • brabantsduitserke

  stuur clemens er maar heen ,binnen een half jaar gezond die tent. wedden?

 • glaasje

  kapitein als eerst van een zinken schip mag toch niet ??

 • boerkebrabant

  herkemij is een grote leugenaar, na zijn aantreden zij hij dat vion nagenoeg zonder schulden was, toch raar dat een bedrijf wat nagenoeg zonder schulden is, onder toezicht van de banken staat, nu het onder toezicht er per 1 januari niet af is werd de grond onder zijn voeten te heet.
  hij heeft de goede beslissing genomen alleen 13 maanden te laat!

 • B den Besten

  Een schip zonder kapitein vaart op de klippen en schip met meerdere mannen aan het roer is stuurloos

 • mtsvanson@home.nl

  Wat moeten Daan van Doorn en Anton Vermeer nu toch wel niet denken....

 • van someren

  onze boerenbestuurders huibers en van Hoof dronken een glas en deden een plas , alles bleef zoals het was. ze schamen zich nergens voor en blijven maar zitten en hun toelage ontvangen

 • bertes

  soms kan die gouden handdruk beter vervangen worden door een corrigerende tik (loesje) voor alle boven in de top.

 • w v gemert

  Ze staan op de rand van de afgrond, ik was er al bang voor. (zie mijn reacties van het laatste jaar over Vion) Wordt de ex-raboman daar nu de baas? Hij gaat de schade voor zijn oud werkgever (vriendjes) zo klein mogelijk laten uitvallen. Rabo SCHAAM je net als ZLTO.
  Nog geen reactie van ZLTO gelezen, zal wel positief zijn (ha ha ha )

 • anton1937

  Van Gemert zit blijkbaar vol gif en niet met een gezond boerenverstand. Dat het al jaren moeilijk in de vleessector is algemeen bekend. Sinds 1930 wordt de vleesmarkt beheerst door Unilever en vanaf 1960 ook door de supers als AH etc. Dat van Gemert deze strategie niet inzet is kort zuchtigheid. Dat VION niet altijd goede bestuurders gehad heeft is een feit den k b v aan Van Doorn. Maar alleen samenwerking dus een coöperatieve gedachte kan het boerenbelang versterken, niet zulke onzin als Van Gemert spuit.

 • John*

  Het probleem is dat we met een groot ongezond gezwel in de markt opgescheept zitten. Vanuit boerenperspectief hebben we een slachterij nodig wat effectief varkenskarkassen maakt. Laat een ander bedrijf (desnoods onder hetzelfde dak) het product maar verder verwaarden. Laat al die bedrijven maar komen vragen om karkassen. Heeft bedrijf a de order van appie gekregen prima, heeft bedrijf b de order van appie gekregen ook prima. Ze zullen allebei moeten komen vragen om karkassen. Die kleinere verwerkers hoeven niet een hele organisatie in leven te houden dus als appie te weinig wil betalen zeggen ze gewoon nee. Het uitzendpersoneel kan dan naar de verwerker die opdracht wel heeft.

  We moeten als keten weer flexibel worden en NEE kunnen verkopen.

 • Ishtar

  Hij is geen vleesman wordt er gezegd, maw,
  -hij is te eerlijk.
  -kan niet omgaan met niet professionele RvC.
  -wil te veel transparantie.
  Maw, zuchtend zal ie gedacht hebben, wat een sector.....
  En met frisse moed zal ie vast een nieuwe uitdaging vinden,
  Weg uit de wereld van altijd gedoe, gedonder, en grijze handel, waar een eer te halen valt.

 • Ishtar

  Vion is denk ik ook niet te redden, het zit er gewoon niet in qua mentaliteit.
  Te veel kosten en gebouwen, en te weinig effectief.
  En zonder de ingredienten tak ,is vlees ineens een belangrijke factor, terwijl met ingredienten tak, vlees bijzaak was.
  Maw, over en uit.

 • Giels

  @ John #16, Jij snapt het spelletje niet helemaal. Praktijk is namelijk dat jou fictieve bedrijfjes a en b allebei tegen jou 'boerenslachterij' zeggen: hou je handel maar, want onze klant (appie in jou verhaal) betaalt niet meer. Zit de slachterij alsnog met de 'karkassen' te kijken, die bij onze Oosterburen toch al goedkoper zijn. Dus een beter idee is alles naar de vrije handel te brengen zoals iemand in Helmond op dit moment probeert.

 • W Geverink

  Wat doe je als de nieuwe kapitein van de Titanic? Je schuift wat met de dekstoelen, je lapt de ramen en er is een nieuwe menu kaart in het restaurant. Hoe dan ook, dat enorme gat zat al in de romp voordat hij aan boord kwam en je kunt hem niet echt de schuld geven dat het schip zinkt. Als de bank de touwtjes zo strak in handen heeft dat hij als voorman toch geen poot kan trekken dan laat de bank zelf maar zien dat ze een flinke kurk vinden.

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • J. Hogenkamp

  Heb even gekeken, zie weinig 'verademing', een aantal anonieme kreten. Zeker wordt hier op Boerderij veel anoniem en kort door de bocht gereageerd, dat heeft echter ook wel humor in zich. Op Foodlog gaat het er formeler aan toe met vooral veel wollig taalgebruik. Overeenkomst op beide sites is dat er slechts een clubje van 10-20 mensen is die alle reacties vullen, niet te zwaar aan tillen dus en zien als leesvermaak. Dat lukt ook wonderwel gezien de aantal bezoeken.

 • agneaux

  Er moet gesaneerd worden in Duitsland en het geld komt niet beschikbaar. Het bedrijf zit hierdoor op een doodlopende weg. Dan komt er een moment waarop je als 'topman' een beslissing moet nemen. Of je vertrekt of je fungeert straks als zondebok voor de ondergang. Een cooperatie vormen is het verleggen van het probleem van de bank naar de boeren. De bank loopt hier vast warm voor. Deze topman heeft zijn conclusie getrokken. Geef hem eens ongelijk.

 • agneaux

  o

 • agratax2

  We weten niet of Herkemij is opgestapt of is weg gestuurd. We kunnen rustig concluderen dat de goede man nauwelijks de tijd heeft gekregen zich goed in te werken. In het meest gunstigste geval is hijzelf tot de conclusie gekomen, dat hij deze kar niet kan en wil trekken. Misschien moeten de vleesboeren in samenspraak met de geldschieters hun verlies nemen en de VION vaarwel zeggen. Meestal is het beter je verlies te accepteren dan te blijven vechten tegen beter weten in.

 • priems

  vion zoekt iemand met lege beurs en geen verstand van vleeshandel de kans dat U aangenomen wordt is groot

 • priems

  vion zoekt iemand met lege beurs en geen verstand van vleeshandel de kans dat U aangenomen wordt is groot

 • Tearpoal

  Probleem bij VION is ook de grote varkenshouders die prijsafspraken hebben voor langere tijd. Hierdoor krijgen ze de haken wel vol, maar tegen een gemiddelde te hoge prijs. Dat een Herkemij dit spelletje niet langer meespeelt is dan te verwachten.

 • John*

  duurt niet lang meer of de naam verandert in OSN.

 • John*

  de enige reden waarom die grote varkenshouders zulke afspraken kunnen maken is omdat de overige kosten ook veel langer liggen..

 • rjwposthumus

  Aardige man met succes

 • jan_vanlaar1

  Vion

 • jan_vanlaar1

  Vion te veel amtenaren in dienst. Spreuk: Van een boer op klompen,gekleed in oude lompen, kun je dikwijls meer leren, dan van alle hoge heren??

Laad alle reacties (29)

Of registreer je om te kunnen reageren.