Home

Achtergrond

Prijzen graan en sojabonen daalden in 2014

Parijs/Chicago - Graan en sojabonen werden in 2014 goedkoper. In 2013 daalden de prijsindexen van de International Grains Council ook al.

De graan- en sojanoteringen begonnen vrijdag het nieuwe jaar in mineur. De noteringen zakten op de termijnmarkten in Chicago en Parijs. De exportheffing door Rusland is in de prijzen verrekend. De handel richt zich na de jaarwisseling steeds meer op wat de nieuwe oogst gaat brengen.

Voor de telers van graan en sojabonen was 2014 een teleurstellend jaar. De prijsindexen van de Internationale Grains Council (IGC) voor tarwe, mais en sojabonen noteerden op 31 december lager dan op de laatste dag van 2013. De indexen zijn gebaseerd op fysieke noteringen verspreid over de wereld. De index van sojabonen daalde in 2014 met bijna 19 procent. In 2013 was de index 3,6 procent gedaald. Mais werd in 2014 ruim 8 procent goedkoper, dat was 29 procent in 2013. De tarweprijs zakte in 2014 met 0,4 procent. In 2013 daalde de tarwe-index 19,2 procent.

Voor de telers van tarwe, mais en sojabonen verliepen 2014 en 2013 teleurstellend vanwege de prijsdalingen. Maar voor de tarwetelers eindigde 2014 positief. Door de crisis rond Oekraïne en de Russische exportheffing, die op 1 februari van kracht wordt, stegen de tarweprijzen vanaf oktober. Wat de graan- en sojaprijzen de komende maanden doen, hangt vooral af van de verwachtingen voor de nieuwe oogst.

Of registreer je om te kunnen reageren.