Home

Achtergrond 1 reactie

Olieprijs lijkt zich te stabiliseren

Doetinchem - Een vat (159 liter) Noordzee-olie (Brent) noteerde woensdag een koers van $49 (€42). Brentoli is de maatstaf voor olie uit Europa en het Midden-Oosten. Sinds vorige week donderdag schommelt de olieprijs rond deze koers.

Het lijkt erop dat een bodem onder de olieprijs is gelegd en de koers is gestabiliseerd na de enorme prijsdaling die in juni 2014 is ingezet. Toen kostte een vat Brentolie nog $115 (€100).

De olieprijs zal de komende maanden niet verder afnemen. Dat voorspelde de secretaris-generaal van oliekartel OPEC, Abdullah al-Badri, op het World Economic Forum in Davos. Het ANP maakte donderdag melding van deze voorspelling. De olieprijs is afgelopen halfjaar met ruim 60 procent gedaald, het laagste niveau in jaren. Al-Badri voorspelde dat de prijs niet verder zal zakken naar 20 of 25 dollar per vat. Hij verwacht dat de prijs op het huidige niveau blijft en dus zal stabiliseren.

Woensdag zei bestuursvoorzitter Patrick Pouyanné van Total in een interview met televisiezender France 2 te verwachten dat de olieprijs laag zal blijven in de eerste helft van dit jaar. De lage olieprijs heeft gevolgen voor geplande investeringen van het grootste Franse olieconcern. Total zal het investeringsbudget met 10 procent verlagen ten opzichte van $26 miljard in 2014. Ook worden twee Canadese teerzandprojecten op de lange baan geschoven en wordt haast gemaakt met de verkoop van $10 miljard aan bedrijfsonderdelen.

Evenals de olieprijs, is ook de dieselprijs stabiel gebleven ten opzichte van vorige week. Inkoopcollectief Farmers4all gaf deze week een zelfde dieselprijs af als vorige week, namelijk 86 cent per liter.
Naar verwachting daalt de temperatuur de komende week. Vooral in de komende twee weken zullen de temperaturen kouder zijn dan in de voorgaande weken. Dit kan een stijgend effect hebben op de dagprijzen van elektriciteit en gas, voorspellen marktanalisten van Nuon. De wind blijft tot het einde van de maand uit, dus de output van windenergie is zeer beperkt. Langetermijnprijzen voor elektra en gas stabiliseren eveneens. Contractprijs 2016 en 2017 voor stroom liggen tussen de €45,58 en  €45,90 per MWh. Voor gas geldt een contractprijs voor 2016 en 2017, respectievelijk 19,358 cent per kuub en 19,723 cent per kuub.

Eén reactie

  • ed12345

    Ik denk dat de lage olieprijs lange termijnvisie is van de arabische OPEC leden ze hebben gezien dat bij hoge prijzen overall olie gewonnen kan worden met minder afname van hun eigen olie

Of registreer je om te kunnen reageren.