Home

Achtergrond

Olie- en graanmarkten bepalen koersen

De koers van het aandeel Südzucker lag donderdagochtend zo'n 9 procent lager dan een week eerder. De Duitse suikerverwerker gaat gebukt onder druk op de suikerprijs. De wereld verwacht ruime suikeroogsten en de olieprijs is opnieuw weggezakt. Met een olieprijs die langzaam richting $40 per vat opschuift, is bijmengen van bio-ethanol op basis van suiker een stuk minder interessant en valt in Brazilië een groot stuk van de vraag weg.

De daling van de olieprijs leidde er net als een week eerder toe dat het aandeel van Yara een flinke stimulans krijgt. Het bedrijf is grootgebruiker van energie en dan met name aardgas, dat deels de koers van olie volgt. Deutsche Bank adviseert niet langer meer het aandeel te verkopen maar juist vast te houden. Kopen gaat nog een stapje te ver. Van robuust herstel op de markt voor stikstofkunstmest is door lage graanprijzen immers nog geen sprake.

Diezelfde lage graanprijzen raken Archer Daniels Midland (ADM). Het aandeel van het Amerikaanse agriconcern verloor op weekbasis ruim 5 procent. ADM behoort net als Bunge, Cargill en Louis Dreyfus tot de zogeheten ABCD-groep van machtige graanhandelsbedrijven. De lagere graanprijzen zijn gevolg van grote oogsten en voorraden, wat op zichzelf goed kan uitpakken voor de handel omdat die met grote volumes meer kansen heeft marges te maken.

Maar als prijzen te ver dalen, kunnen boeren in de VS op grote schaal hun graan in de opslag laten totdat prijzen wat verbeteren. Bovendien is ADM een belangrijke ethanolproducent en dat is bij een lage olieprijs niet voordelig. Het aandeel AMD staat momenteel op $47. In de afgelopen 52 weken bewoog het aandeel tussen $37,92 en $53,91. Analisten zijn verdeeld over de perspectieven.

BMO Capital Markets verlaagden onlangs hun koersdoel voor het aandeel van $58 naar $52, nog altijd een plus van ruim 10 procent op de slotkoers van woensdag. Citigroup verhoogde juist het koersdoel van $52 naar $57, deels omdat ADM door de verkoop van haar cacaobusiness aan Olam zo'n $1,3 miljard binnen krijgt die het kan gebruiken voor dividend en investeringen in activiteiten waarmee het veel groei denkt te kunnen realiseren, zoals de graanexport naar China.

Het aandeel van de Braziliaanse vleeskolos JBS staat tevens onder druk. De onderneming wordt genoemd in een corruptieschandaal en ervaart druk op haar thuismarkt, maar eigenlijk is die maar goed voor 25 procent van haar omzet. De koers lijkt dan ook vooral mee te worden gesleurd in de algehele malaise op de Ibovespa-beurs in São Paulo. Op zichzelf lijken de vooruitzichten voor JBS positief: de voerprijzen dalen en de nationale munt staat weer wat onder druk. De export van JBS vanuit de VS, waar het onder meer eigenaar is van Pilgirm's Pride en JBS Swift, kan wel lijden onder een sterkere dollar.

Of registreer je om te kunnen reageren.