Home

Achtergrond

Lage olieprijs is politiek drukmiddel

De prijs van een vat (159 liter) Noordzee-olie noteerde dinsdag opnieuw een lagere koers, namelijk $46 (€39), het laagste punt sinds januari 2009. Woensdag kroop de koers al weer iets op naar bijna $47 (€40) per vat.

De lage olieprijs is reden voor Shell en Qatar Petroleum af te zien van de bouw van een petrochemisch complex in Qatar. Woensdag werd bekend dat het miljardencomplex in het emiraat niet doorgaat vanwege de huidige omstandigheden in de energiesector.

De lage olieprijs begint ook in de Nederlandse portemonnee door te werken. Prijzen van benzine en diesel zijn al flink gedaald en dat zorgt voor extra koopkracht. Inkoopcollectief Farmers4all gaf deze week een dieselprijs af van €0,86 per liter. Vorige week kostte de diesel nog €0,90 per liter.

De vraag is, hoe lang de prijs van olie zo laag zal blijven. Dat is moeilijk in te schatten, evenals de vraag of het dieptepunt al bereikt is. Marktanalist Eric Poelmann verwacht dat de lage olieprijs niet lang zal duren omdat de prijs van de Amerikaanse schalie-olie lager is dan de kostprijs van $60 (€51).

De lage olieprijs wordt vooral veroorzaakt door dat de grootste olieproducent in het Midden-Oosten Saoedi-Arabië niet langer de rol van marktverdeler op zich neemt. Normaliter was het Saoedi-Arabië die de productie bijstelde om de olieprijs op niveau te houden. Vanwege de economische recessie wereldwijd is de vraag naar olie minder, maar Saoedi-Arabië produceert echter ijverig door.

Het land gebruikt de olieprijs om Rusland op de knieën te krijgen. De Russen steunen onder meer de Syrische president Bashar Al Assad. Dankzij die burgeroorlog worden Amerika en Europa nu geconfronteerd met groepen als ISIS. Ook is Rusland in Iran actief waar het een omstreden nucleaire programma steunt. Ongeveer 16 procent van het Russische BNP komt uit de oliesector, 52 procent van de inkomsten van de Russische overheid komt uit olie.

De stroom- en gasprijzen lijken zich inmiddels te stabiliseren. Nuon verwacht dat de gasprijs op de termijnmarkt zich ook komende week rond het niveau van 20 eurocent per kuub, tenzij de marktomstandigheden wijzigen. De langetermijncontractprijzen voor elektriciteit schommelen rond de €46,5 per MWh.

Of registreer je om te kunnen reageren.