Home

Achtergrond 4 reacties

Klokkenluider Siem van der Kooij overleden

Siem van der Kooij 1926-2014 Klokkenluider Siem van der Kooij is op 30 december overleden. De gewezen melkveehouder trok in 1989 aan de bel omdat hij niet langer durfde in te staan voor de kwaliteit van de producten van zijn eigen bedrijf. Niet omdat er iets mis was op zijn eigen bedrijf, maar omdat hij boerde onder de rook van de vuilverbranding Rijnmond. Zijn koeien, en ook het vee van zijn buren, aten het gras dat continu vervuild werd door de uitstoot van kankerverwekkende dioxinedeeltjes uit de schoorsteen van de vuilverbrander.

Siem van der Kooij had de moed  om zijn vermoedens aan de grote klok te hangen, want hij zette daarmee niet alleen het voortbestaan van zijn eigen florerende kaasbedrijf op het spel. Ook de bedrijven van zijn collega's en buren kwamen met de bevestiging van zijn vrees in de problemen. "Veronderstel dat jij je mond houdt en over tien jaar blijkt dat mensen ziek geworden zijn. Dat kan toch niet?", zei Van der Kooij destijds in het Agrarisch Dagblad, dat als eerste publiceerde over de kwestie.

De affaire had een heel lange nasleep, die Van der Kooij niet in de koude kleren ging zitten. Vijf jaar lang gingen bedrijven compleet op slot en kon er geen melk geleverd worden. Vijftien veehouderijen werden direct getroffen.

Het werd  Van der Kooij niet in dank afgenomen dat hij aan de bel had getrokken. "U hoeft niet  te denken dat u hier ooit een lintje voor krijgt", schreef een kennis aan Van der Kooij. Lang leek het er op dat die kennis gelijk zou krijgen, maar elf jaar later werd Van der Kooij toch benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Toen had zijn zoon Johan de ouderlijke stek al verlaten en het bedrijf in Noord-Holland voortgezet, ver van de vervuiling.

Laatste reacties

 • soja

  moedig!

 • Ishtar

  Moedig en oprecht, en vast en zeker tegengewerkt door vee-industrie bestuurders in de tijd inclusief onze vrienden van de cda en sgp.
  Wedden?

 • klaas8

  Wat een onzin suggesties, ishtar

 • koestal

  Moedige man die respect verdient ,voerde zeker een eenzame strijd.

Of registreer je om te kunnen reageren.