Home

Achtergrond 1 reactie

Griekenland overschaduwt ECB

Het besluit van Europese Centrale Bank (ECB) de geldkraan vol open te draaien, zet druk op de euro. De waarde van de eenheidsmunt is vorige week vrijdag, een dag na het besluit, bijna 4 procent gedaald tot $1,1198, het laagste niveau sinds september 2003.

Daarna is de koers wat gestegen tot ruim $1,13, maar de kans dat de munt verder stijgt richting de $1,20 die bij aanvang van het jaar werd genoteerd, lijkt bijzonder klein.

De euro heeft ook ten opzichte van de Britse munt flink ingeleverd. Sinds 1 januari is de koers 4 procent gedaald tot £0,76. Ook hier kwam de grote klap op vrijdag. Bij het Britse pond is deze week geen sprake geweest van herstel. Dat komt vermoedelijk door tekenen dat de Britse economie toch wat sneller versneld dan eerder gedacht, en een stuk sneller dan de eurozone.
Met de daling van de euro lijkt één doel van de ECB dichterbij: het stimuleren van de inflatie om zo te voorkomen dat consumenten aankopen uitstellen. Een lagere waarde van de euro maakt importen immers duurden en stimuleert de export. Naarmate het buitenland meer interesse krijgt in producten uit de eurozone, zullen ook binnenlands prijzen toenemen.
Het tweede doel is het aanzwengelen van de kredietmarkt. De ECB wil voor maximaal €1.140 miljard aan relatief risicovolle obligaties kopen. Dat betekent dat dit schuldpapier van de balans van commerciële banken verdwijnt. Zij krijgen zo meer lucht om de kredietverlening op te voeren. Maar helpt het ook? De interbancaire rente, vaak referentie bij leningen, ligt al bijzonder laag. De Euribor daalde bij een looptijd van drie maanden dit jaar al van 0,076 tot 0,055 procent.
Bovendien tast Griekse chaos de geloofwaardigheid en stabiliteit aan. De anti-bezuinigingenpartij Syriza won de verkiezingen en sloot een pact de met neofascisten van Gouden Dageraad. De Griekse regering stelt harde afspraken die eerder zijn gemaakt met de eurozone over bezuinigingen en structurele hervormingen die niet aan de orde zijn en weigert zich achter nieuwe sancties tegen Rusland te scharen.
Een nieuwe schuldendeal met Griekenland of zelfs vertrek van het land uit de eurozone kan ertoe leiden dat ook elders, bijvoorbeeld in Portugal, regeringen kwijtschelding van schulden gaan eisen.

Eén reactie

  • zon

    Dit loopt uit op een fiasco wat jaren geleden al duidelijk was,ons geld is weg,wij mogen werken tot we er bij neervallen en de grieken hebben de buit binnen.
    De EU is een grote mislukking voor Nederland.

Of registreer je om te kunnen reageren.