Home

Achtergrond 1 reactie

Goedkope olie goed voor Yara, slecht voor Südzucker

De wekelijkse koersverschuivingen zijn vertekend door de feestdagen waarop beurzen gesloten waren en het aantal transacties laag was. Aandelen van bedrijven in de Eurozone profiteerden van een verdere daling van de waarde van de euro, die de export stimuleert juist nu de binnenlandse bestedingen achterblijven. Wereldwijd profiteren aandelen van de scherpe val van de olieprijs, die transport- en productiekosten omlaag drukt en ook de aardgasprijs onder druk zet.

Goedkopere energie pakt met name goed uit voor kunstmestconcerns. Het aandeel Yara steeg dan ook op weekbasis met 7,1 procent en stond donderdag alweer ruim in de plus. Yara is de grootste producent van kunstmest op basis van stikstof. De aardgasprijs, die deels aan de olieprijs gerelateerd is, maakt het grootste deel van de kostprijs van het bedrijf uit.

Yara sloot woensdag af op een koers van 357 Noorse kronen. Dat is 100 kronen meer dan precies een jaar geleden, toen het bedrijf gebukt ging onder een prijzenoorlog en uitvallende vraag in Azië. Analisten hadden tot voor kort een gemiddeld koersdoel van 350 kroon en zullen naar verwachting hun analyses bijstellen. Elders wordt het aandeel Südzucker juist naar beneden gedrukt door goedkope olie.
Doordat de olieprijs ruim is gehalveerd sinds juni 2014 is het minder aantrekkelijk bio-ethanol op basis van mais of suikerriet bij te mengen. Daar komt nog bij dat de suikeroogsten in onder meer Mexico en Oekraïne fors groter zijn dan een jaar eerder en analisten verwachten dat de rente in de VS verhoogd zal worden. Dat laatste betekent dat investeerders geld uit opkomende economieën, dus ook de grote suikerproducenten, deels gaan terugsluizen naar de VS.
Op de ICE-beurs in Londen daalde het maartcontract van een pond suiker maandag naar 14,25 dollarcent. De prijs ligt daarmee 23 procent lager dan een jaar eerder. Al vier seizoenen op rij daalt de suikerprijs. Het aandeel Südzucker staat nu op ruim €11. De bodem is wat betreft Goldman Sachs nog niet in zicht. De Amerikaanse zakenbank hanteert sinds halverwege december een koersdoel van €7,20. Een jaar geleden ging het aandeel van het concern uit Mannheim nog van de hand voor gemiddeld ruim €19.
Een lagere olieprijs zou in principe goed moeten uitpakken voor bedrijven die trekkers en combines bouwen. Zicht op langdurig lagere dieselprijzen maakt dat het kopen van een nieuwe machine over meerdere jaren immers toch wat goedkoper uitpakt. Het sentiment rond John Deere, Fendt- en Massey Ferguson-eigenaar Agco en Case New Holland wordt echter bepaald door dalende boereninkomens.
Analisten van Zacks en Barclays hanteren sinds deze week prijsdoelen van respectievelijk $48 en $46 voor Agco, dat woensdag afsloot op een koers van $42,72.

Eén reactie

  • alco1

    Elk voordeel heeft zijn nadeel ! ( Johan Cruyff )

Of registreer je om te kunnen reageren.