Home

Achtergrond

Euro zakt naar nieuw dieptepunt

De waarde van de euro is verder gedaald tot een slotkoers van $1,1775 op woensdag, het laagste niveau sinds 1 december 2005. De euro daalt ondanks een lagere olieprijs die voor de EU als netto-importeur toch vooral voordelig uitpakt. De koers van de euro daalt gedeeltelijk omdat Griekse verkiezingen voor de deur staan, en het sterk eurosceptische Syriza in peilingen leidt.

Op zichzelf is Griekenland een kleine en onbelangrijke economie voor de EU en de Eurozone. Syriza wil ook niet met Griekenland uit de Eurozone stappen. Maar de partij heeft wel aangekondigd dat het direct een einde zal maken aan wat het 'fiscale waterboarding' noemt. Hier kan een precedentwerking van uitgaan. Als de Grieken afspraken niet meer nakomen of bepaalde leningen die zijn gedaan aan het land worden afgeschreven, kunnen andere landen volgen.

De verkiezingen vinden plaats op 25 januari. Naast zorgen over Griekenland, speelt het zicht op 'monetaire verruiming' een belangrijke rol. Het Europese Hof van Justitie heeft bepaald dat een programma voor het opkopen van obligaties door de Europese Centrale Bank (ECB) 'in principe' in lijn is met het verdrag en daarom legaal zou kunnen zij. Het is geen definitief oordeel maar wel een belangrijke stap; het programma lijkt een stuk dichterbij.

Eerder bepaalde het hoogste gerechtshof in Duitsland dat het programma waarschijnlijk illegaal is, onder meer omdat de Europese verdragen de ECB geen macht hebben toegekend economisch beleid te ontwikkelen. Binnen de ECB is Duitsland kritisch op het ECB-plan, maar Zuid-Europese landen zijn enthousiast. De ECB bepaalt op 23 januari of het inderdaad de geldpers aanzet en obligaties, van bedrijven of overheden, gaat opkopen.

Het Euribor-rentetarief met een looptijd van drie maanden is licht toegenomen van 0,070 naar 0,071 procent. De Nederlandse grootbanken gaan nog steeds uit van een geleidelijke daling richting 0,040 procent over een halfjaar. De interbancaire rente wordt vaak gebruikt als referentie bij leningen.
De waarde van de Russische roebel is de afgelopen week gedaald. Een euro was vorige week 75 roebel en nu 78 roebel waard. Daarmee ligt de koers nog altijd een stuk hoger dan de 45 roebel die in 2014 lang stand hield, maar ook een stuk lager dan de top van 91,5 roebel die halverwege december is genoteerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.